Παρακολουθήσαμε τους Γιώργη Μανωλάκη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη και Χάρη Λαμπράκη στο Άλικο

Παρακολουθήσαμε τους Γιώργη Μανωλάκη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη και Χάρη Λαμπράκη στο Άλικο

Ένα αμάλγαμα Κρητικού παραδοσιακού τραγουδιού και μοντέρνας αυτοσχεδιαστικής σχολής που έγινε η αιτία να μου πέσει το σαγόνι.

Δεν είχα «κανονίσει» να πάω, το βρήκα τυχαία μισή ώρα πριν την αναγραφόμενη έναρξη και συνειδητοποίησα πως είναι το δεύτερο event στη σειρά των τεσσάρων που είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν στο χώρο. Για τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου καλεσμένος τους ήταν ο Χάρης Λαμπράκης στο ney.

Χάριν background, πρώτη φορά που άκουσα τον Γιώργη Μανωλάκη μαζί με το Νίκο Σιδηροκαστρίτη ήταν σε live session στο Pigi Music Studio μαγνητοσκοπημένο από τον Γιώργο Μπισδίκη. Ένα video πειραματικής Μεσογειακής μουσικής που τρέχει λίγο παραπάνω από 8 υπνωτιστικά λεπτά με εγγυημένα καλό ήχο δια χειρός Gustav Penka. Μετά από ένα γρήγορο "connecting the dots" και λίγη τύχη, κάθισα σε μια γωνία του μαγαζιού που οι θέσεις γίναν ανάρπαστες σε λιγότερο από 40 λεπτά.

Οι τρεις μουσικοί επάνδρωσαν τα πόστα τους λίγο μετά τις 23:00 έχοντας γύρω τους ένα πολύ ζεστό κοινό, πολλοί εκ του οποίου ήταν μαθητές τους. Παίξανε πάνω από 2μιση ώρες set το οποίο περιλάμβανε εκτός από προσωπικές δουλειές του Μανωλάκη (όπως οι "Κόκκινες Πλάκες" και η "Μέδουσα"), διασκευές Κρητικών παραδοσιακών (ακόμη και μέρος του Ερωτόκριτου) αλλά και αρκετά ελεύθερα jam ντυμένα με ένα modern jazz πεπλο, τα οποία όμως ελίσσονταν -ως προς τα δικά μου αυτιά- ανάμεσα σε ρυθμικά Badbadnotgood, ανοίγματα King Crimson και πενιές Velvet Underground. Θα είναι κλισέ να χρησιμοποιήσω τον όρο "ψυχεδέλεια".

Αυτό που παρακολούθησα ήταν καθαρά προοδευτικό, το οποίο δεν έπαψε να κάνει το κοινό να ανατριχιάζει. Ένα τρίο από καλούς μουσικούς σε άψογη συννενόηση και ροή. Ανακαλώ εικόνες από την αρχή της συναυλίας που ξεκίνησε με "φυσικό" delay στα πιατίνια του Σιδηροκαστρίτη και ήμερα παιξίματα στο λαούτο από το Μανωλάκη, για να καταλήξει σε φρενήρη riffs και εναλλαγές σόλο μεταξύ ney και λαούτου καθώς και τουλάχιστον δύο drum solo όπου το ένα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση mallets.

Το συναπάντημα θα επαναληφθεί για άλλες δύο Δευτέρες. Στις 13 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει ως καλεσμένος ο Haig Yazdjian και στις 27 ο Ζαχάρης Σπυριδάκης.

Συμβαίνει σε έναν μεγάλο ψηλοτάβανο χώρο με καλά ποτά και με 5€ είσοδο έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ένα live γηγενούς μουσικής, δεξιοτεχνίας αλλά και στωικότητας, του οποίου το build up θα σας δυσκολέψει στο να παραμείνετε καθισμένοι (fb event link).

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.