Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς

Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς

Μέσα σε ένα δίωρο αναπαριστάται μια ολόκληρη εποχή. Έντιμα παρατίθενται τα ιστορικά στοιχεία. Δίχως ιδιαίτερη δραματική ένταση. Η Ευρώπη και το φάντασμα που πλανιέται επάνω της.  Καλαίσθητα πλάνα, εικαστικά πορτρέτα και πολύ καλές ερμηνείες, σκιαγραφούν την προσωπικότητα των ηρώων. Σκηνικά, κουστούμια και χρώματα ντελικάτα συνθέτουν τον καμβά των γεγονότων· τη συνάντηση ενός ιδιαίτερου ανθρώπου με την ιστορία· τη συνάντηση δύο σπουδαίων διανοητών· την παρουσία τη Τζένης· τις απαρχές της μαρξιστικής σκέψης.

Στο Παρίσι του 1844 ο Καρλ Μαρξ ζει μαζί με τη σύζυγό του. Εκεί συναντά τον Φρίντριχ Ένγκελς. Το συναπάντημα τους σηματοδοτεί το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

 Οι Μαρξ και Ενγκελς ερευνούσαν και έγραφαν.  Παράλληλα αγωνίζονταν στην αληθινή αρένα για την δυνατότητα ενός διαφορετικού κόσμου. Η μάχη τους ενάντια στην ασάφεια ή στην αθλιότητα της φιλοσοφίας δημιούργησε μια διαχρονική επιστημονικη μέθοδο, οικονομικής και πολιτικής ανάλυσης, που έχει στόχο την καθαρή σκέψη. Στην μάχη ήταν πρωτ(οι)αγωνιστές. Γι' αυτό, υπέστησαν διώξεις.

Προφανώς και δεν αναμένεται στο πλαίσιο μιας ταινίας, να παρουσιαστεί το σύνολο του πλούσιου έργου των Μαρξ και Ενγκελς ή να γίνουν κατανοητές όλες οι συζητήσεις, σε όσους δεν γνωρίζουν τους διανοητές της εποχής. Ωστόσο αποτελεί μια καλή εισαγωγή που δίνει ερεθίσματα για περεταίρω διερεύνηση.

Μια εποχή που προωθείται η απώθηση της Ιστορία –εάν όχι η παραποίηση της - η ταινία τολμάει να υπενθυμίσει ότι ένας άλλος τρόπος σκέψης είναι εφικτός. Προσπαθεί να διασώσει το όνειρο. Και - γιατί όχι – να μας κάνει να αναρωτηθούμε. Πως αντικρίζουμε όποιον τολμάει να αντιστέκεται σ’ ότι μας συνθλίβει;

 

Χριστίνα Θάνου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.