Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 20ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 20ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 20ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, με τον διακριτικό τίτλο «Φως Ήχων και Λέξεων», το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, ένα χώρο που συνταιριάζει άψογα με τη μουσική.

Η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου, αποτέλεσε ένα μοναδικό σκηνικό για το φως ήχων και λέξεων που οι συντελεστές του Φεστιβάλ μάς χάρισαν απλόχερα. Οι θεατές τίμησαν με την παρουσία τους το ξεχωριστό αυτό Φεστιβάλ, ενώ αξίζει να αναφερθεί και η πολυπληθής παρουσία ξένων επισκεπτών.

Άλλωστε, η οικουμενικότητα της μουσικής αναδείχτηκε ξεκάθαρα μέσα από τις επιλογές των καλλιτεχνικών διευθυντών Σωτήρη Δεσπότη και Τάνιας Σικελιανού που αποτύπωσαν τη μυσταγωγία της θρησκευτικής μουσικής και την ταίριαξαν με διαφορετικά ακούσματα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και περιλάμβαναν ένα ευρύ μουσικό φάσμα. Το Φεστιβάλ παρουσίασε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

 

 


Το Φεστιβάλ ξεκίνησε δυναμικά με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη, αρχιμουσικού Αντωνίου Καραγουδάκη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε γνωστές κι αγαπημένες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του Μάνου Χατζηδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου και του Γιάννη Μαρκόπουλου. Οι μουσικοί της μπάντας και οι εξαίσιες φωνές της Μαρίζας Σακελλαρίου και των ναυτών Ανδρέα Καραούλη και Μανώλη Κοκκώνη, κέρδισαν τους θεατές και ζέσταναν την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τις καλύτερες προσδοκίες για τις επόμενες ημέρες.
 

 

 

Το διαπασών έδωσε τον τόνο στη δεύτερη εκδήλωση του Φεστιβάλ. Σε αυτήν την πιο «ειδικού κοινού» βραδιά, οι Ιλισιώτες Ψάλτες οδήγησαν επιδέξια τους παρευρισκόμενους στα κατανυκτικά μονοπάτια της βυζαντινής μουσικής και όχι μόνο. Με χοράρχη τον πρωτοψάλτη Σωτήριο Κουτσούρη (αντί του Γρηγορίου Αναστασίου που αδυνατούσε να παρευρεθεί), ερμήνευσαν αρχαία μελωδήματα, μουσικά σπαράγματα και ψαλμωδίες από την Πάτμο και τη Σμύρνη. Το στιβαρό, δουλεμένο ανδρικό σύνολο υπενθύμισε στο κοινό το μεγαλείο και τις δυνατότητες της αμιγώς φωνητικής μουσικής. Μουσικά όργανα (κιθάρα, ούτι, κανονάκι, βιολοντσέλο και τουμπερλέκι)  χρησιμοποιήθηκαν στα μικρασιάτικα παραδοσιακά τραγούδια που έκλεισαν νοσταλγικά τη βραδιά. 
 

 

 

Την τρίτη μέρα, ήταν η σειρά της Χορωδίας Χίου να ανέβει στη σκηνή του υπαίθριου χώρου του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης.  Η τετράφωνη χορωδία με τη συνοδεία πιάνου, κοντραμπάσου και κρουστών, γιόρτασε με το κοινό τα 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της. Το ποικίλο ρεπερτόριο περιλάμβανε παραδοσιακά τραγούδια, χορωδιακά από όπερες και ορατόρια, καθώς και έργα των Χατζηδάκι και Θεοδωράκη. Το ιστορικό φωνητικό σχήμα, υπό τη διεύθυνση της χαρισματικής και εξαιρετικά επικοινωνιακής μαέστρου Φαίδρας Γιαννέλου, μετέδωσε στο κοινό το μεράκι και την αγάπη του για τη μουσική. Δυνατές στιγμές της βραδιάς το εμβληματικό «Άξιον Εστί» το παραδοσιακό χιώτικο «Τραγούδι της Λυγερής», η αγαπημένη «Άρνηση», η συγκινητική «Όμορφη Πόλη», ο λεβέντικος «Τσάμικος» και η «Αθήνα» που άνοιξε αλλά και ολοκλήρωσε τη συναυλία, τη δεύτερη φορά σε μια όμορφη σύμπραξη χορωδών και κοινού.
 

 

 

Η επόμενη, τέταρτη βραδιά ήταν καθηλωτική. Το κοινό, στον κατάμεστο χώρο του Φεστιβάλ, είχε την ευκαιρία να απολαύσει τον πιανίστα Κωνσταντίνο Δεστούνη. Ο ανερχόμενος, ταλαντούχος καλλιτέχνης, ερμήνευσε μοναδικά, συνθέσεις του Chopin, του Ravel, του Liszt, του Beethoven αλλά και τη σουίτα «8 Ελληνικοί Νησιώτικοι Χοροί» του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Ένα έργο που περιλαμβάνει οκτώ χαριτωμένες μελωδικές μινιατούρες με παραδοσιακές ελληνικές επιρροές όπου ακούγονται και οι αναγνωρίσιμες μελωδίες «Θαλασσάκι» και «Πεντοζάλης». Ο μουσικός, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, μας χάρισε κι ένα εκπληκτικό encore, παίζοντας τα “Fireworks/Πυροτεχνήματα” του Debussy, αποδεικνύοντας πως το μέλλον του ανήκει.
 

 

 

Η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ άγγιξε τις «ευαίσθητες χορδές» του κοινού.  Οι Cordes Sensibles / Sensitive Strings, το ντουέτο του βιολιστή Alexandre Brussilovsky και της τσιμπαλίστριας Aleksandra Dzenisenia, μας ταξίδεψαν στο χρόνο με έργα από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Οι σπάνιες μελωδίες που ερμηνεύθηκαν, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά ηχοχρώματα του βιολιού και του τσίμπαλου, δημιούργησαν μια μαγική ατμόσφαιρα συγκινώντας το ακροατήριο. Ήταν πραγματικά το ιδανικό φινάλε για ένα Φεστιβάλ που υποσχέθηκε να προσφέρει «Φως Ήχων και Λέξεων» και το κατάφερε εξαιρετικά.
 

 


Φέτος, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου Φεστιβάλ, οι μικροί κάτοικοι της Πάτμου παρακολουθούσαν και συμμετείχαν καθημερινά με μεγάλο ενθουσιασμό, στα θεατρικά εργαστήρια που πραγματοποιούνταν στο Πνευματικό Κέντρο “Πάτμιον”, υπό την καθοδήγηση της κ. Δέσποινας Σαρόγλου (ηθοποιός, σκηνοθέτης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια Εργαστηρίων της Ανώτατης Σχολής Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς), και της κ. Χριστίνας Σεραφειμίδου (ηθοποιός, καθηγήτρια εργαστηρίων της Ανώτατης Σχολής Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς).
 

 

 

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Ισίδωρος, ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Λευτέρης Πέντες, Δήμαρχος Πάτμου, ο κ. Νίκος Κουτούζος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού και Παιδείας, όπως και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών. Επίσης, παρευρέθηκε η κ. Μαρίνα Λουϊζίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΔΕΔΔΗΕ.
 

 

 

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσία της διεθνούς φήμης ζωγράφου κ. Μαρίνας Καρέλλα η οποία δημιούργησε την επετειακή αφίσα της 20ής διοργάνωσης, αποδίδοντας εικαστικά το φως των ήχων και των λέξεων.
 

 

 

Ο κ. Νίκος Κουτούζος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού και Παιδείας σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση του 20ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου με κάνει και νιώθω μια μεγάλη χαρά. Χαρά γιατί είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε τους επισκέπτες μας και όλους τους παρευρισκομένους σε τόπους μουσικούς, φωτός και πνευματικότητας».

 

_____________________________________________________________________________________________

 

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στρατηγικοί εταίροι της διοργάνωσης ήταν η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου και ο Δήμος Πάτμου. Χορηγοί ήταν ο ΔΕΔΔΗΕ, η Blue Star Ferries και η COSMOTE. Υποστηρικτής ήταν η Dodekanisos Seaways και η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ. Για την άψογη διοργάνωση υπεύθυνη ήταν  η εταιρία Bespoke Communications

* Photo Credits: © Phivos Pentes

* Το deBόp με μεγάλη χαρά ήταν ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας του Φεστιβάλ. 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.