Ο θείος Άρης είδε την φωτογραφική έκθεση «Χαίρε Ξένε στη Χώρα των Ονείρων» του Robert McCabe

Ο θείος Άρης είδε την φωτογραφική έκθεση «Χαίρε Ξένε στη Χώρα των Ονείρων» του Robert McCabe

Οι φωτογραφίες του Robert McCabe σε μεταφέρουν σε μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Ωπ! Λάθος. Οι φωτογραφίες του Robert McCabe καταφέρνουν κάτι άλλο: σου δείχνουν μια Ελλάδα που ναι μεν δεν υπάρχει έτσι πια αλλά ταυτόχρονα κάπως έτσι θα τη δεις ακόμα και σήμερα.

Θα την αναγνωρίσεις στα ίδια μέρη που ταξίδεψε το μακρινο 1954 ο Bob (για τους φίλους) με τον αδερφό του. Ένα πανέξυπνο αμερικανάκι 21 ετών που μπόρεσε να ανακαλύψει την ομορφιά μέσα από το φακό του.

Και να τον τώρα μπροστά μας στα 90 του, όμορφος, άψογος, με χιούμορ να μας μιλάει για το τι συνέβη σε κάθε κλικ του.

Η Ελλάδα που αποτύπωσε δεν χάθηκε. Παραλίες με αρμυρίκια (ξέρω μια στην Πάτμο που έχει μείνει ίδια), αρχαία μνημεία, άνθρωποι που ξέρουν να φιλοξενούν, η Επίδαυρος γεμάτη, χαμόγελα εργατών, παιδιά σε βρύσες (θυμάμαι κι εγώ μια βρύση στην Τήνο), ελιές και κυπαρίσσια. Η αρχαία Θήρα, η θάλασσα, παιδιά ντυμένα τσολιαδάκια.

 

Οι επισκέπτες ταξιδεύουν στο πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται σε ασπρόμαυρο και έγχρωμο φιλμ μέσα από τη ματιά του Robert McCabe. Πρόσωπα, μνημεία και δραστηριότητες συνυπάρχουν σαν ένα ψηφιδωτό μνήμης στον άψογα διαμορφωμένο χώρο από τον επίκουρο καθηγητή, αρχιτέκτονα Μανώλη Σταυρακάκη. 

Η έκθεση ξεκίνησε ως μια ιδέα της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη και συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Τουρισμού τον ΕΟΤ σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς ο γενικός διευθυντής του καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης «αγκάλιασε» άμεσα την πρωτοβουλία.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στην Αίθουσα Εκθέσεων του Μουσείου από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 με μηδενικό εισιτήριο που θα βγάλετε στα εκδοτήρια του Μουσείου.

 

Αν η χώρα μας βάλει πάνω από όλα ένα νέο όραμα για τον ελληνικό τουρισμό, ένα όραμα που υπηρετεί το μέτρο, την ισορροπία, τον σεβασμό των ανθρώπων, της φύσης των παραδόσεων του τόπου μας κάτι μπορεί να αλλάξει!

Να σας πω επίσης ότι ο τίτλος, προέρχεται από τον ομηρικό στίχο «Xαίρε Ξείνε, παρ’ άμμι φιλήσεαι» (σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη «Ξένε μου, καλωσόρισες, έλα να σε φιλέψουμε») και από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, «Ελλάς η χώρα των ονείρων».

Οι φωτογραφίες του McCabe αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η έννοια της φιλοξενίας στην Ελλάδα στηρίζεται ιστορικά στον ανθρώπινο παράγοντα, στην αυθεντική αλληλεπίδραση των ταξιδιωτών με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους.

Είχα τη χαρά να ακούσω τον ίδιο να κάνει μια αναδρομή της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1954 με τον αδελφό του τονίζοντας ότι «εκείνο το καλοκαίρι έγινε μια ολόκληρη ζωή» προσθέτοντας «σύντομα θα γίνω 90 ετών. Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια υπέροχη φίλη. Μου έδωσε τη χαρά να ανακαλύψω τα χωριά, τις θάλασσες και τα νησιά της, καθώς και την εκπληκτική ιστορία της. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μερικές από αυτές τις ανακαλύψεις με τις φωτογραφίες μου». 

 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «οι φωτογραφίες του Robert McCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της "Καλυψούς", μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα».

Στο δια ταύτα! Να πάτε, ακόμα και αν περνάτε απέξω για βόλτα. Μπείτε στο Μουσείο και κατευθυνθείτε στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσων στο ισόγειο. Είναι μια καταπληκτική, ταξιδιάρα, έκθεση!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.