O Man Ray παραθερίζει στην Άνδρο

O Man Ray παραθερίζει στην Άνδρο

Ton Emmanuel Rudzitsky ή τον σε όλους γνωστός  Man Ray αφορά η καλλιτεχνική έκθεση που επιμελήθηκε η Μ.Κουτσομάλλη στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο. Επισκεφθήκαμε το νησί και το μουσείο και μας άρεσε ιδιαιτέρως.

Ο ντανταιστής και υπερρεαλιστής καλλιτέχνης μας εξέπληξε για το πολύμορφο ταλέντο του το οποίο δεν ανέδειξε μόνο μέσα από τη φωτογραφία αλλά και από ποικίλα άλλα έργα του όπως ready-made, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, χαρακτικά, σχέδια ακόμα και κοσμήματα (!) που είχε φτιάξει για να κοσμήσει τη Γυναίκα που θα απαθανάτιζε κατόπιν στο φωτογραφικό χαρτί ή σε άλλο υλικό.  Η Γυναίκα, άλλωστε, είναι το κυρίαρχο θέμα της έκθεσης και δεν είναι τυχαίο εφόσον αποτελούσε και αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο αλλά και σύμβολο σε πολλά καλλιτεχνικά ρεύματα είτε για να δοθεί μια γροθιά στον καθωσπρεσπισμό ή στα ταμπού περί σεξουαλικότητας, είτε για να αναδείξει τη θέση της ή εν τελει γιατί πάντα ενέπνεε η φιγούρα αυτή τους καλλιτέχνες. 

Σε αυτήν την έκθεση, λοιπόν, οι τέσσερις διαφορετικές θεματικές παρουσίασης περιστρέφονται γύρω από τη Γυναίκα  δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να αναλογιστεί ξανά τους ρόλους της στερεοτυπικούς ή μη και τη θέση που κατέχει σήμερα στην κοινωνία. Οι αφορμές προβληματισμού φαίνονται να είναι διαχρονικές- η γυναίκα της βιομηχανίας της ομορφιάς, η γυναίκα που κατακτά ρόλους σε χώρους της επιστήμης και της εργασίας, η καταξιωμένη ή από την άλλη η άσημη, η αγνοημένη, η γυναίκα η εξωτική, η ερωμένη, η ευαίσθητη, αυτή που αναζητά την αγάπη. Ξεχωρίζει κανείς, σίγουρα, τις φιγούρες των Gertude Stein, Peggy Guggenheim, Coco Chanel, Ava Gardner, Catherine Deneuve, Kiki de Montparnasse, Lee Miller.

Η έκθεση είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υλικό (περίπου 150 έργα) και βοηθά το κοινό να παρακολουθήσει την πορεία του καλλιτέχνη τόσο χρονολογικά με αρκετές πληροφορίες γύρω από τη βιογραφία του Man Ray όσο και θεματικά αναδεικνύοντας έτσι τις ανησυχίες, τις εμμονές και τα πάθη του καλλιτέχνη. 

Ειδικότερα οι ενότητες αφορούν: 

α) Τις μούσες του Man Ray, δηλαδή εκείνες που μπήκαν στην καθημερινότητα του και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης αλλά και μέσo για να αναδείξει ο ίδιος τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. 

β) Φωτογραφίες μόδας και πορτρέτα ανώνυμων ή επώνυμων γυναικών που απαθανάτισε για εμπορικούς σκοπούς καθιστώντας έτσι το όνομά του διάσημο σε αυτήν την αγορά. 

γ) Η Γυναίκα της επιθυμίας, που συντίθεται μπροστά στα μάτια του κοινού από αποσπασματικές αισθαντικές και ερωτικές λεπτομέρειες που “συλλαμβάνει” ο φωτογραφικός φακός του καλλιτέχνη

δ) Η υπερρεαλιστική γυναίκα, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο Man Ray την εποχή του κινήματος, απαλλαγμένη από καθωσπρεπισμούς ή άλλους συγκινησιακούς δεσμούς, η οποία γίνεται πειραματόζωο για να υπηρετήσει τις ανάγκες της τέχνης και  παρακινεί σε σκέψεις και επανατοποθετήσεις ... σχεδόν ένα αιώνα μετά.

Όσοι “τυχεροί” πρόκειτε να κάνουν διακοπές μέσα στο Σεπτέμβριο ή και όσοι ακόμα σχεδιάζουν μικρές αποδράσεις τα τελευταία “ζεστά” Σαββατοκυρίακα του χρόνου, η Άνδρος αποτελεί μια καλή πρόταση καθώς η έκθεση διαρκεί ακόμα μέχρι τις 27 του Σεπτέμβρη. Αν πάλι δεν καταφέρετε να ταξιδέψετε ως την Άνδρο, φροντίστε ν΄ αποκτήσετε τον κατάλογο της έκθεσης, ένα λεύκωμα – κόσμημα για τον καλλιτέχνη.

 

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  Άνδρος,Τηλ. 22820 22444, Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 27 Σεπτεμβρίου 2015 

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00,  Δευτέρα 11.00-15.00, 

Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά

Εύη Μπανταβάνου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.