Ο Anar μας συστήνει την αζερική λογοτεχνία

Ο Anar μας συστήνει την αζερική λογοτεχνία

Η αζερική λογοτεχνία συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό, αναγνωστικό κοινό μέσω του Anar (Rzayev Anar Rasoul oglu), του πιο διάσημου συγγραφέα του Αζερμπαϊτζάν. Το μυθιστόρημά του «Ταχμινά», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και είναι μια ιστορία αγάπης και προδοσίας, που μας μεταφέρει στο Μπακού του 1970. Ατμόσφαιρα Ανατολής, με εμφανή όμως τα σημάδια της Σοβιετικής επιρροής αλλά και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Η τοπική κοινωνία θύμιζε και θυμίζει ακόμη σε πολλές πτυχές της, την ελληνική κοινωνία των δεκαετιών ’50 και ’60. Ο Anar μας ξεναγεί στην κοινωνική ηθική και τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπου ο γάμος είναι μονόδρομος για τη γυναίκα, η οποία ωστόσο διατηρεί την απόλυτη κυριαρχία εντός του σπιτιού. Οι προλήψεις και τα έθιμα είναι επίσης κοινά με την ελληνική νοοτροπία. Η δημιουργία της «προίκας», η ιεροτελεστία του προξενιού, του αρραβώνα και του γάμου.

Ο Anar μας δίνει μια γεύση από τα λαϊκά τραγούδια του Αζερμπαϊτζάν (τα μουγκάμ), βγαλμένα από τις καρδιές των ανθρώπων.

Δεν λείπει όμως και μία μικρή ξενάγηση στην γαστρονομία του Αζερμπαϊτζάν, με άφθονες αναφορές στις ποικιλίες του διάσημου τοπικού κεμπάπ με τα πολλά καρυκεύματα αλλά και στα λαχταριστά γλυκά με τους ξηρούς καρπούς και το μέλι.

Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί σε 13 γλώσσες. Ο Anar άλλωστε μετρά πάνω από 50 χρόνια στη λογοτεχνία, με πάνω από 100 έργα (πεζά, δοκίμια και θεατρικά έργα). Σενάριά του έχουν ήδη γίνει μεγάλου μήκους ταινίες στο Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ο πρόλογος, που ο Anar έγραψε αποκλειστικά για την ελληνική έκδοση και περιγράφει, με τα δικά του μάτια, συναισθήματα και χρώματα την Ελλάδα.

Ο συγγραφέας αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου (18:00), προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του στο ελληνικό κοινό, σε μία εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24). Ο ίδιος θα συνομιλήσει με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ράχμαν Μουσταφάγιεφ.

Ελευθερία Πάντζιου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.