Η Ofelia Jarl Ortega και ο Patrik Patsy Lassbo στο MIRfestival 2018

Η Ofelia Jarl Ortega και ο Patrik Patsy Lassbo στο MIRfestival 2018

 Ένα από τα χαρακτηριστικά του MIRfestival είναι ότι είναι γνωστό για τις πρωτοπόρες και πρωτότυπες επιλογές καλλιτεχνών και έργων που επιλέγει να παρουσιάσει στο κοινό του. Έτσι και φέτος, μία από τις performances που παρακολουθήσαμε στο Tres Club, είναι αυτή της Σουηδέζας ταλαντούχας ανερχόμενης χορογράφου Ofelia Jarl Ortega (η Ofelia απέσπασε το 2018, το Βραβείο Νέου Χορογράφου στο ImPulsTanz [Vienna International Dance Festival], πράγμα που δεν είναι καθόλου τυχαίο όπως διαπιστώσαμε..!), σε συνεργασία με τον μουσικοσυνθέτη και σχεδιαστή φωτισμού Patrik Patsy Lassbo. 

 

Ευρηματική και πανέξυπνη, λιτή, αφαιρετική και ταυτόχρονα «γεμάτη», τόσο στα ελάχιστα σκηνογραφικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, όσο και στο κινητικό της λεξιλόγιο- το οποίο παίζει πολύ έξυπνα με τον χρόνο, καθώς και στην εξαιρετική-υποβλητική και υπόγεια ηλεκτρονική μουσική υπόκρουση του Patrik, η συγκεκριμένη performance βγαίνει με έντονη θυμική διάθεση από τα καθιερωμένα και τις γνωστές μανιέρες, που χρησιμοποιούνται χάριν εντυπωσιασμού.  Χρωματίζεται έντονα ο εγκλωβισμός της εικόνας που δημιουργεί καθένας ατομικά για τον εαυτό του και προσπαθεί να την επιβάλει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μέσα από επιφανειακές πεπατημένες, καθώς και η πραγματική διάθεση για επικοινωνία, των ημερών μας που πέφτει συχνά στο κενό. Τον τελευταίο καιρό, ο πυρήνας της έρευνας της Ofelia είναι η έννοια της «εθελούσιας υποταγής και αντικειμενοποίησης».

 
 


Στο Forever το παιχνίδι της γοητείας γίνεται παιχνίδι εξουσίας. Υπερσεξουαλικοποίηση, αργό twerking, όλο νόημα ματιές, beat τραγούδια με βαριά auto-tuned φωνή και το παιχνίδι του βλέμματος ανάμεσα σε αυτόν που πουλάει την εικόνα του κι αυτόν που του αποδίδει έναν ρόλο… Η επιτυχία της έγκειται και στο ότι σε βάζει σε διεργασίες. Δεν είναι μία απλή παράσταση που πέρασε και δεν «ακούμπησε».

 

Ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε τα υπόλοιπα διαμαντάκια που μας επιφυλάσσει το MIR, έως και το κλείσιμό του στις 30 Νοεμβρίου! Σπεύσατε και καλή θέαση!

Ναντίνα Χακιάμη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.