Η φαλακρή τραγουδίστρια από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στο Εθνικό θέατρο

Η φαλακρή τραγουδίστρια από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στο Εθνικό θέατρο

Τρίτη βράδυ στο Rex γινόταν χαμός. 9.05 εμφανίζονται στη σκηνή οι πρώτοι ηθοποιοί. Το κοινό χειροκροτά και κάπως έτσι αρχίζει το ταξίδι της μύησης στον παράλογα λογικό κόσμο της «Φαλακρής τραγουδίστριας».

Κεντρικοί ήρωες του έργου το ζεύγος Σμιθ, που ζει στα προάστια του Λονδίνου. Η πόρτα του σπιτιού τους συνεχώς χτυπά- αρχικά είναι ο κύριος κι η κυρία Μάρτιν κατόπιν ο κανένας, κι έπειτα,ω του θαύματος εμφανίζεται ο αρχιπυροσβέστης. Οι οικοδεσπότες του ζητούν να μείνει και καταλήγουν να ακούν τις ιστορίες του, που δεν έχουν νόημα. Στο παιχνίδι αυτό του παραλογισμού μπλέκεται αρχικά ο κύριος Σμιθ για να εισέλθουν κι οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι.

Η έλλειψη νοήματος των λεχθέντων που συνεπάγεται ουσιαστικά αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί τον πυρήνα του έργου. Πάνω σε αυτό στηρίζονται κι οι ιστορίες που αφηγούνται οι ηθοποιοί.

Αν και το έργο απευθύνεται σε 5 μόνο ηθοποιούς, στη σκηνή εμφανίζονται 12 ηθοποιοί. Τα δύο ζευγάρια γίνονται τέσσερα, ο αρχιπυροσβέστης τρεις.Και το γέλιο πολλαπλασιάζεται.

Όλος ο θίασος των παιδιών, που είτε ήταν εθελοντές είτε πρώην χρήστες, φαίνεται πως δούλεψε σκληρά για να αποδοθεί στη σκηνή επιτυχώς το παράλογο σύμπαν του Ιονέσκο. Υπέροχοι στους ρόλους τους οι αρχιπυροσβέστες, που σκόρπισαν το γέλιο σε εμάς τους θεατές απλόχερα. Αποκάλυψη ήταν κι η υπηρέτρια, η οποία με τον τσαμπούκα της ηρωίδας κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις.

Μια καλοδουλεμένη προσπάθεια που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτές των επαγγελματιών ηθοποιών. Άλλωστε η αγάπη και το μεράκι αυτών των ανθρώπων κατέστησαν σαφές πως η θεατρική ομάδα του ΚΕΘΕΑ αξίζει της προσοχής μας.


Ελπίζουμε σε μια επανάληψη της επιτυχημένης βραδιάς!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.