Η Άλλη Όψη του Νομίσματος | Η Alpha Bank μάς προσκαλεί σε μία έκθεση που υπενθυμίζει πως το "νόμισμα" δεν εξαργυρώνεται μόνο σε οικονομικούς όρους

Η Άλλη Όψη του Νομίσματος | Η Alpha Bank μάς προσκαλεί σε μία έκθεση που υπενθυμίζει πως το "νόμισμα" δεν εξαργυρώνεται μόνο σε οικονομικούς όρους

Αν πιστεύετε ότι το νόμισμα είναι απλά το μέσο της συναλλαγής, που εφευρέθηκε κάπου στο δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ., τότε σκεφτείτε το ξανά. Ή μάλλον επισκεφθείτε την έκθεση "Η Άλλη Όψη του Νομίσματος" της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, που παρουσιάζεται στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα – τότε σίγουρα θα διαπιστώσετε πως το νόμισμα σημαίνει πολλά παραπάνω...

 

150 μικρά μεταλλικά αντικείμενα, κυρίως ασημένια, αλλά και ορισμένα χρυσά και χάλκινα, μας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο συναρπαστικό, σε αρχαίους μύθους και ιστορίες για να μας θυμίσουν πως η πολιτιστική κληρονομιά μας είναι πραγματικά μεγάλη. Γίνονται καθρέφτης της ιστορίας, σύμβολα εξέλιξης και έργα τέχνης, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα ενός απλού χρηστικού αντικειμένου της καθημερινότητας.

Με άκρως ενδιαφέρουσα και σαφή δομή, πλούσιο πληροφοριακό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα, η έκθεση παρουσιάζει αρχικά την ιστορία της Συλλογής αλλά και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε τόσο στη διατήρηση των αρχαίων νομισμάτων στον ελλαδικό χώρο όσο και στον επαναπατρισμό χαμένων αρχαιοτήτων, που βρέθηκαν και αγοράστηκαν από το εξωτερικό. Ξεκινώντας το 1972, με πρωτοβουλία του εμβληματικού τραπεζίτη Γιάννη Σ. Κωστόπουλου, ενός ανθρώπου με μεγάλο πάθος για τον πολιτισμό, η Τράπεζα πέτυχε να έχει σήμερα περίπου 11.000 αρχαία νομίσματα, εκ των οποίων τα 3.600 αγοράστηκαν στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τα νομίσματα αυτά επαναπατρίστηκαν και βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων ερευνητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλου τελικά του ελληνικού κοινού.

 

Ακολουθεί ένα ταξίδι στην σφαίρα του μύθου και στα ιστορικά χρόνια, με οδηγό 150 επιλεγμένα νομίσματα, που λαμπυρίζουν μέσα στις προθήκες και μας αφηγούνται, με τρόπο ξεκάθαρο και συνοπτικό, την ιστορία τους, δίνοντας ταυτόχρονα πληροφορίες για την εποχή που κυκλοφόρησαν. Μας υποδέχονται η όμορφη νύμφη Αρέθουσα, από το δεκάδραχμο των Συρακουσών, το αποκορύφωμα της νομισματικής τέχνης, και το νικηφόρο άρμα με τα καλπάζοντα άλογα του βασιλιά Φιλίππου Β΄, που του χάρισαν τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, το 352 ή το 348 π.Χ. Κοιτάζοντας με προσοχή τα μικρά εκθέματα αντικρύζουμε τον Δία που έχει μεταμορφωθεί σε ταύρο και κουβαλάει στην πλάτη του την όμορφη Ευρώπη, τον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς, την «Κρίση Πάριδος», τον γερασμένο και κατάκοπο Οδυσσέα να επιστρέφει στην Ιθάκη, μετά από 20 δύσκολα χρόνια κακουχίας, και να συναντά στον σκύλο του Άργο. Γνωρίζουμε τα πρόσωπα σπουδαίων βασιλιάδων και ιστορικών προσωπικοτήτων από την ελληνική αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, παρατηρούμε τα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά τους, και βλέπουμε στιγμές από ιστορικά γεγονότα της εποχής τους, σαν να ξεφυλλίζουμε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες. Και όλα αυτά, από τα νομίσματα που η Τράπεζα πέτυχε να αποκτήσει εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.

 

Η επίσκεψη κλείνει στην τρίτη αίθουσα του εκθεσιακού χώρου, όπου και μας γίνεται σαφής η προσφορά της Συλλογής της Τράπεζας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τα παιδιά που θα επισκεφτούν την έκθεση, με βίντεο και ψηφιακά παιχνίδια μέσω tablet, παρουσιάζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που με τη μορφή μουσειοβαλίτσας μεταφέρουν την ιστορία του νομίσματος και των συναλλαγών στους Έλληνες κάθε ηλικίας, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν κατοικούν!

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η έκθεση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να υποστηρίζει ουσιαστικά τη συμπερίληψη όλων στον Πολιτισμό. Σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς, οι άνθρωποι της Alpha Bank έχουν μεριμνήσει ώστε να είναι προσβάσιμη χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς σε άτομα με προβλήματα όρασης ή/και κινητικές δυσκολίες, λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού, ώστε να βιώσουν πλήρως την εμπειρία της έκθεσης.

150 νομίσματα λοιπόν μας περιμένουν να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους ως και τις 27 Ιουλίου στο υπέροχο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.
Μία έκθεση για ΟΛΟΥΣ που υπενθυμίζει πως το "νόμισμα" δεν εξαργυρώνεται μόνο σε οικονομικούς όρους και δημιουργεί μία μοναδική ανάμνηση για κάθε επισκέπτη της!

Έκθεση για τα 50 χρόνια της Νομισματικής Συλλογής - alphapolitismos.gr
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Μέρες και ώρες επίσκεψης:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 - 18:00
Παρασκευή: 10:00 - 20:00
Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικές αναπηρίες.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.