Hyper Distance | Νέα πρόσωπα στην ambient μουσική

Hyper Distance | Νέα πρόσωπα στην ambient μουσική

Πρόσφατα αναζητώντας νέα σχήματα και νέες ιδέες στον ευρύτερο χώρο της ambient ανακαλύψαμε τους Hyper Distance. Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι μας έκανε τρομερά καλή εντύπωση η μουσική τους που απλά ακούσαμε όλο το υλικό τους ξανά και ξανά. Δεν αργήσαμε να τους συναντήσουμε από κοντά και να τους ζητήσουμε να μας μιλήσουν για τη δουλειά τους.

 

Με βάση τα λεγόμενά τους λοιπόν, τον Ιούνιο του 2016 ο Χρήστος Κοσιάδης (δεξιά στη φωτό) και ο Γιάννης Καζλάρης (αριστερά στη φωτό) δημιούργησαν τους Hyper Distance, ένα ντουέτο που σκοπός του ήταν και είναι η έκφραση των βαθύτερων ανησυχιών τους μέσα από την ambient/drone μουσική. Διαλέξανε το όνομα αυτό για να εκφράσουν το οξύμωρο της συνεργασίας τους από απόσταση, κάτι που καθίσταται εύκολο αλλά συνάμα και δύσκολο λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση Αθήνας - Θεσσαλονίκης. 

Η συνεργασία τους προέκυψε λόγω των κοινών τους μουσικών προσανατολισμών μιας και οι δύο ενδιαφέρονται για το μουσικό είδος που απαντά στο όνομα electronic ambient. Είναι η μουσική αυτή που τους δίνει ένα πολύ σοβαρό λόγο να στέκονται όρθιοι, να αναζητούν απαντήσεις σε αυτό το δυσνόητο χάος που τους περιβάλλει, προσπαθώντας με σθένος μέσα από την απόκοσμη χροιά της, να γνωρίσουν και να βελτιώσουν την ύπαρξή τους όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Η σύνθεση της μουσική τους είναι μία καθαρά διαλεκτική συνομιλία, με την έννοια ότι υπάρχει μία θέση, μία αντίθεση και εν τέλει μία σύνθεση. Ιδέες ταξιδεύουν μέσω χάλκινων συρμάτων για να αποτυπωθούν, να επεξεργαστούν, να αλλάξουν, να συζητηθούν και να δημιουργήσουν την μουσική τους.

Άλλοτε εμπνέονται από έναν ήχο σε κάποιο synthesizer, άλλοτε ορμώμενοι από κάποια εσωτερική απορία. Η έμπνευσή τους έρχεται επίσης από άλλα μουσικά ακούσματα τα οποία τους έχουν πλάσει ή από ένα απλό αφούγκρασμα της φύσης, των ανθρώπων, της ίδιας της ζωής. Κάποιοι από τους καλλιτέχνες που τους αρέσουν και τους έχουν ωθήσει να αναλύσουν τους κώδικες σιωπής τους είναι π.χ. Kωνσταντίνος Βήτα,Brian Eno, Steve Roach, Numina, Thom Brennan, Stellardrone, Palancar, Biosphere. Όλη αυτή η δημιουργική συνύπαρξη χαρακτηρίζει το πως λειτουργούν ως Hyper Distance.

Το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισαν λοιπόν από κοινού να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στο διαδίκτυο και έτσι πλέον μπορεί ο καθένας που θέλει να ακούσει την μουσική τους να επισκεφτεί τους παρακάτω συνδέσμους:

Soundcloud: www.soundcloud.com/hyperdistance
Facebook: www.facebook.com/hyperdistance

Στο YouTube έχουν δημοσιεύσει τα παρακάτω video σε χρονολογική σειρά από το πρώτο που έκαναν τον Σεπτέμβριο του 2016 (Memory Of A Visionary) μέχρι το πιο πρόσφατο τον Μάρτιο του 2017 (All Your Winters):

Memory Of A Visionary: ​όπου έγινε μία πρώτη προσπάθεια εξερεύνησης κάποιων μουσικών ιδεών που σχετίζονται με το διάστημα, την μνήμη και την χρήση αυτής για να οραματιστούν το μέλλον.


London: όπου η όλη σύνθεση προσπαθεί να αντικατοπτρίσει την μελαγχολική ατμόσφαιρα του Λονδίνου.


Pulse: όπου η κυρίως μουσική ιδέα μοιάζει με παιδικές φωνές που ηχούνε ενώ στο background ένας παλμός από synthesizer οδηγεί το κομμάτι.


All Your Winters: όπου όλοι οι χειμώνες που ζήσανε για ένα άτομο (ή εξαιτίας ενός ατόμου) προσπαθούν να χαθούν σε ένα κυματισμό, πλαισιωμένο από αρπισμούς.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.