«He ni zai yi qi», δηλαδή MAZI

«He ni zai yi qi», δηλαδή MAZI

Όταν ακούει κάποιος τη λεξη "Μαζί" (together) στο μυαλό η πιο συνηθισμένη, κοινότοπη σκέψη θα είναι ενός ζευγαριού, "εγώ κι εσύ μαζί για πάντα" κι όλα τα γνωστά γλυκανάλατα. Υπάρχουν όμως κι άλλες πλευρές της ζωής, πέρα από τον έρωτα, για να χρησιμοποιήσεις αυτή τη λέξη.

Για να τα πάρω από την αρχή: Όταν, σε μια τυχαία περιήγησή μου στο γειτονικό βίντεο κλαμπ, εντόπισα την ταινία "Together with you" δεν ήταν ο τίτλος που με τράβηξε, μα το εξώφυλλο, που να πω την αλήθεια μου φάνηκε αρκετά παράταιρο με τον τίτλο καθώς είχε ένα παιδί με ένα βιολί στο χέρι, αλλά θα επιστρέψω αργότερα σε αυτό. Ίσα ίσα διάβασα την περίληψη (καθώς προτιμώ να εκπλήσσομαι παρά να ξέρω τι θα συμβεί) και έμαθα ότι η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον γνωστό Kaige Chen, δημιουργό της ταινίας "Αντίο Παλλακίδα μου". Τώρα κάποιοι από εσάς λένε ήδη" Ουάου" αλλά εγώ, όντας για άλλη μια φορά ειλικρινής, παραδέχομαι ότι αν και την έχω ακουστά δεν την έχω δει ακόμα. Ο ασιάτικός κινηματογράφος όμως μου αρέσει κι η ταινία, ανεξαρτήτως των βραβείων που είχε λάβει (11 wins και 13 nominations παρακαλώ!) μου φάνηκε ενδιαφέρουσα έτσι την τσέπωσα, δηλαδή την νοίκιασα, δεν την έκλεψα!

 

Για την υπόθεση θα πω λίγα πράγματα. Πρωταγωνιστής είναι ο νεαρός  Liu Xiaochun,  μόλις 13 χρονών αλλά αξιέπαινος βιολιστής (παπάδες έπαιζε βασικά), ο οποίος ζει σε μια πολύ μικρή κωμόπολη της Κίνας με τον πατέρα του. Αν και πολύ φτωχοί, ο πατέρας του αποφασίζει να επενδύσει ό,τι έχει και δεν έχει στο όνειρο του γιού του και εγκαταλείπουν το σπίτι τους για το Πεκίνο. Τολμώ να πω ότι, παρόλο που φαινόταν προβλέψιμη, είχε απρόβλεπτες ανατροπές! Η πλοκή αφορούσε την ενασχόληση του νεαρού με το βιολί, προβάλλοντας παράλληλα όμως έντονα μηνύματα για τη μουσική, την παιδική αθωότητα, τη μετάβαση στην εφηβεία, τη φιλιά και τη δύναμη της οικογένειας. Αν και ιδιαίτερα συγκινητική δεν της έλειπε χιούμορ, ενώ η φωτογραφία κι η μουσική εναρμονίζονταν με αυτή την ιδιόρρυθμη σκηνοθεσία.

Αφού τελείωσε λοιπόν, έκανα ανασκόπηση σχετικά με τον τίτλο και απέρριψα τις αρχικές μου σκέψεις, οι οποίες υπαγόρευαν ένα τίτλο σχετικό με τη μουσική ή το βιολί πιο συγκεκριμένα. Αντίθετα το "Μαζί" ("Together with you") ήταν ο ιδανικός τίτλος, καθώς αυτό που πραγματευόταν ουσιαστικά η ταινία ήταν ο τόσο έντονος δεσμός με κάποιον, ώστε τίποτα να μην μπορεί να σταθεί εμπόδιο, ακόμα κι η ίδια η αλήθεια.

 

Δε θα πω τίποτα άλλο. Μόνο ότι ελπίζω να τη δείτε και να σας αρέσει. Εμένα μου άρεσε πολύ. Αυτά.. Τώρα Παλλακίδα σου έρχομαι! Μην με παραξηγείτε βρε! Την ταινία εννοώ, ατιμούλικα...

Σαβίνα Σπυροπούλου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.