Ένα τραγούδι για τον Αργύρη

Ένα τραγούδι για τον Αργύρη

Η Filmtrade παρουσιάζει την ταινία του Stefan Haupt  « Ένα τραγούδι για τον Αργύρη». Πρόκειται για την ιστορία του Αργύρη Σφουντούρη, ενός αγοριού που επιζεί της γενοκτονίας του Διστόμου. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του, με φόντο τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα, από τη Γερμανική Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία και τη Μεταπολίτευση μέχρι το προσφάτως πολυσυζητημένο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

10 Ιουνίου 1944- Δίστομο

 Οι Ναζί μέσα σε δύο ώρες σφάζουν 218 κατοίκους και έπειτα καίνε ολόκληρο το χωριό. Ο Αργύρης, σχεδόν 4 χρόνων, βλέπει τους γονείς και τους συγγενείς του να σκοτώνονται. Τα επόμενα χρόνια τα περνά σε ορφανοτροφεία της Αθήνας, μέχρι που μια αποστολή του Ερυθρού Σταυρού επιλέγει κάποια παιδιά για να σταλούν σ’ ένα ορφανοτροφείο της Ελβετίας. Ο Αργύρης είναι μεταξύ αυτών των παιδιών. Ξεχωρίζει γρήγορα για την εξυπνάδα και την ευστροφία του. Γράφει μια επιστολή στον Αϊνστάιν κι εκείνος του απαντά και αυτό του δίνει την ώθηση να ασχοληθεί με τα Μαθηματικά και την Αστροφυσική. Διδάσκει σε σχολεία της Ζυρίχης, μεταφράζει στα γερμανικά Έλληνες ποιητές και πηγαίνει στην Ασία και την Αφρική για να προσφέρει ανθρωπιστικό έργο.

Όμως το παρελθόν του, τον ακολουθεί πάντα.

Και πώς ζει κανείς με ένα τέτοιο παρελθόν; Το ξεχνά; Το αποδέχεται; Το κατηγορεί;

Ο Αργύρης συμφιλιώνεται μαζί του και το αξιοποιεί για να φτιάξει ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Μετατρέπει τον προσωπικό του θρήνο σε ιστορικό χρέος.

Εδώ και είκοσι χρόνια αγωνίζεται για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που είναι πρωτίστως μια ηθική αποκατάσταση για όσους επλήγησαν, αλλά και μια υπενθύμιση της αγριότητας του πολέμου. Διατηρεί τις μνήμες του ζωντανές για να αποτρέψει να συμβούν ξανά παρόμοια γεγονότα και να προτρέψει τον άνθρωπο να αναζητήσει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

Η ταινία βγαίνει στους κινηματογράφους στις 11 Ιουνίου, μια μέρα μετά την 71η επέτειο της σφαγής του Διστόμου.

Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Κοινού στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Λος Άντζελες.

Την Κυριακή 7 Ιουνίου στις 12:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζεται το βιβλίο του Αργύρη Σφουντούρη «Πενθώ για τη Γερμανία- Το παράδειγμα του Διστόμου».

Για τις Εκδηλώσεις Μνήμης του Διστόμου πατήστε εδώ.

Info Ταινίας
Ελβετία (2006), Γερμανικά – Ελληνικά, Διάρκεια 105΄, - Έγχρωμο- Ντοκιμαντέρ
Διανομή: Filmtrade
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Stefan Haoupt
Μια παραγωγή της εταιρείας: Fontana Film GmbH, Stefan Haoupt

Γεωργία Παρασκευά

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.