Elements-Ludovico Einaudi

Elements-Ludovico Einaudi

Είναι Σάββατο Νοέμβρη του 2008, τα μηχανικά μολύβια έχουν πάρει φωτιά το τελευταίο δίωρο και η κάτοψη που έχω να βγάλω με το πέρας του τριώρου, δεν λέει να βγει με τίποτα. Σκισμένα χαρτιά τριγύρω, άγχος για τις επερχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις και λοξές γραμμές που θα έπρεπε να ήταν ίσιες, κουκκιδίτσες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, στίγματα μελανιού και άλλα πολλά. Θυμάμαι σαν χθες τη στιγμή που ο καθηγητής του σχεδίου σηκώνεται και μου λέει «Σταμάτα για 3 λεπτά και μόλις ακούσεις τη μουσική, ξεκίνα πάλι».

Σταμάτησα όπως μου είπε για 3 λεπτά και αμέσως μετά, ξεκίνησα υπό τους ήχους των κομματιών του Ludovico Einaudi. Το σχέδιο βγήκε στην ώρα του μαζί με μια βαθιά ανάσα και από τότε κάθε μάθημα πραγματοποιούνταν με τις ίδιες νότες. Έτσι γνώρισα τη μουσική του Einaudi και, παρότι μπορεί να ακούγεται (ή και να είναι!) αρκετά μελό, η αλήθεια είναι πως εκείνη τη μέρα δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Γιατί θυμάμαι πως η μουσική του λειτούργησε στα αυτιά μου όπως το δροσερό αεράκι σε ένα δωμάτιο με αποπνικτική ζέστη. 

Από τότε έψαξα όλη τη δισκογραφία του, αγόρασα όλους τους δίσκους και η μουσική του λειτουργεί ακόμη μέσα μου με τον ίδιο τρόπο, σαν μια μεγάλη, αναζωογονητική, βαθιά ανάσα.

Το νέο album του γνωστού συνθέτη είναι γεγονός και κυκλοφορεί από τις 16 Οκτώβρη από την Dekka Records. Το εξώφυλλο του album έχει γίνει από τον ίδιο και τα 16 ολοκαίνουργια κομμάτια είναι εξίσου υπερβατικά και μαγευτικά όπως όλα τα προηγούμενα! Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει γράψει μουσική για μερικές από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες (This Is England, Untouchables, κ.α.).

«Είδα νέα σύνορα- ανάμεσα σε αυτά που ήξερα και σε αυτά που δεν ήξερα- που ήθελα για πολύ καιρό να εξερευνήσω: τους μύθους για τη δημιουργία, τον περιοδικό πίνακα, την Ευκλείδεια γεωμετρία, τα γραπτά του Kandinsky, το θέμα του ήχου, και του χρώματος, το γρασίδι στο λιβάδι, τη μορφή του τοπίου. Για μήνες περιπλανιόμουν σε ένα χάος εικόνων, σκέψεων και συναισθημάτων. Μετά, σταδιακά, όλα συνδέθηκαν μεταξύ τους «χορογραφημένα», σαν όλα τα στοιχεία να ήταν κομμάτια του ίδιου κόσμου, και δικά μου μέσα σε αυτόν.»

 

Το διαδικτυακό περιοδικό ''NOWNESS'' δημοσίευσε πρόσφατα ένα μικρό ταινιάκι-ωδή στην παιδική ηλικία, τη στιγμή λίγο πριν το μεγάλο βήμα της ενηλικίωση, το οποίο ντύνει μουσικά ο Einaudi και μπορείς να το παρακολουθήσεις στον παρακάω σύνδεσμο:

https://www.nowness.com/story/ludovico-einaudi-life?utm_source=FB&utm_medium=SM&utm_campaign=FB251016

 

Το νέο album του Ludovico Einaudi ''Elements'' κυκλοφορεί από την Decca Records και μπορείς να το βρεις σε όλα τα καταστήματα. 

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη, στην ιστοσελίδα του εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.