Είδαμε τους Usurum στο Gagarin!

Είδαμε τους Usurum στο Gagarin!

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στο Gagarin δόθηκε μια από αυτές τις συναυλίες που θυμίζουν κάτι από μυσταγωγία, μια μυσταγωγία χαρμολύπης. Το συγκρότημα δεν είναι άλλο από τους Usurum. Ήδη από τον πρώτο τους δίσκο το 2013, προμηνύονταν  ότι η μουσική τους θα βρει αντίκτυπο στο κοινό, κάτι που απέδειξε περίτρανα το βράδυ της Πέμπτης, όπως και όλες οι προηγούμενες συναυλίες τους. Στίχοι μελαγχολικοί αλλά και με μια δόση αισιοδοξίας, ρυθμοί ξεσηκωτικοί και καθησυχαστικοί, κιθάρες, ντράμς, πλήκτρα όλα κεντημένα σε ένα απίστευτο μουσικό υφαντό που συγκινεί και θα συγκινεί για πολύ ακόμα. 

Το ρολόι δείχνει 10 μ.μ., τα φώτα σβήνουν και στη σκηνή ανεβαίνουν οι Usurum με το κοινό, μικρούς και μεγαλύτερους, να χειροκροτούν την μπάντα. Πρώτο τραγούδι το ‘Θα γυρίσει ξανά’ από τον πιο πρόσφατο δίσκο τους Ασανσέρ και όλοι τραγουδούν χορεύοντας. Με το τέλος του πρώτου τραγουδιού και την απαραίτητη αποθέωση, ο Χρήστος Ρουμελιώτης χαιρετά το κατάμεστο Gagarin. Επόμενο τραγούδι, η ‘Ιδιοτέλεια’ και αυτή από το Ασανσέρ. Ακολουθούν πολλές εκπλήξεις ή αλλιώς ακυκλοφόρητα τραγούδια του συγκροτήματος, το ένα μετά το άλλο, τα περισσότερα άτιτλα ακόμη, αλλά με τεράστιο ενδιαφέρον και το χαρακτηριστικό στιλ των Usurum, καθώς και με την ελπίδα να συμπεριληφθούν σε κάποιο επικείμενο δίσκο. Το κοινό ξεσηκώνεται με τον ‘Κλέφτη’, από το άλμπουμ του 2017 Το δίκαιο του πειρασμού. Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του λάιβ. Στο μεταξύ έχουν ερμηνευτεί τραγούδια όπως ‘Το δάσος’, μελοποιημένο ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου και το ‘Κλείσε τα παράθυρα’ αντίστοιχα από τον ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. 

Μετά από ένα εξάλεπτο διάλειμμα, οι Usurum βρίσκονται και πάλι στη σκηνή με την ίδια διάθεση και την ίδια ενέργεια. Συνεχίζουν να ερμηνεύουν τραγούδια από όλα τους τα άλμπουμ, όπως και πολλά ακόμη ακυκλοφόρητα. Ξεχωρίζουν τα παλιά αλλά αγαπημένα ‘Σ’ονειρεύτηκα’, ‘Ποτέ δεν έμαθε’ και τα νεότερα ‘η Ρότα’  και το ‘Γράμμα σε χαρτί’. Το κοινό συνοδεύει τους μουσικούς τραγουδώντας τους στίχους από κάθε τραγούδι. Ακολουθούν πολλά αγαπημένα κομμάτια και όπως πάντα η συναυλία των Usurum κλείνει ξέχειλη συναισθημάτων, συγκίνησης και με πολλές νότες ελπίδας. Μια μυσταγωγία σε ένα κόσμο μαγικού ρεαλισμού στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι αυτοί που αγαπούν τη μουσική των Usurum, με κάθε λάιβ να είναι τόσο ίδιο και συνάμα τόσο ξεχωριστό από το προηγούμενο.  

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.