Είδαμε τον Peter Brötzmann στο Underflow!

Είδαμε τον Peter Brötzmann στο Underflow!

Ο Peter Brötzmann  είναι εμβληματική μορφή της Eυρωπαϊκής free jazz μουσικής- ίσως η πλέον εμβληματική. Ο δίσκος του Machine Gun, από το μακρινό 1968, είναι ένα μοναδικό γεγονός της μουσικής, από αυτά που σημαδεύουν την ιστορία της και τις γενιές μουσικών που ακολουθούν. Ο ήχος των σαξοφώνων και των κλαρινέτων του κατάγεται από τον Albert Ayler και έχει σημαδέψει σύγχρονους σαξοφωνίστες, όπως ο Mats Gustafsson και ο Ken Vandermark, τους οποίους επίσης έχουμε δει στο Underflow.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου είδαμε τον Peter Brötzmann  να παρουσιάζει μόνος του, στο πρώτο μέρος, τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο Ι surrender dear, και στο δεύτερο μέρος, έπαιξε με την συνοδεία της pedal steel guitar της Heather Leigh.

 

Το γεγονός ότι ο 75χρονος πλέον Brötzmann  έχει ήδη ανακοινώσει πως βάζει σιγά-σιγά τέλος στις περιοδείες του –άλλωστε ο τίτλος του τελευταίου του δίσκου ακούγεται σαν αποχαιρετισμός- έκανε την βραδιά ακόμη πιο συγκινητική: ο ήχος του πάντοτε ήταν σπαρακτικός, ένα μείγμα λυρικότητας και συναισθηματικής έντασης, ακόμη περισσότερο όταν φυσάει σα να βγάζει από μέσα του 50 χρόνια μουσικής πορείας. Ο Brötzmann  είναι ένας πρωτοπόρος της jazz των late 60s, early 70s, όμως έδειξε στο κοινό του, το οποίο άλλωστε περιλάμβανε περισσότερους νέους ανθρώπους απ’ όσο έχουμε δει ποτέ σε αντίστοιχα event, πως η μουσική του θα είναι πάντα ξάφνιασμα.

 

* photo credits to G. Giannakopoulos

Μαρίνα Νοταρά

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.