Είδαμε τον «Ξένο» του Α. Καμύ στο Από Μηχανής Θέατρο

Είδαμε τον «Ξένο» του Α. Καμύ στο Από Μηχανής Θέατρο

«Ο Ξένος» του Άλμπερτ Καμύ είναι από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα και ο Καμύ σίγουρα από τους σημαντικότερους στοχαστές που έχουμε. Το έργο μιλάει για το παράλογο και τη διαφορετικότητα, ο «ξένος» Μερσώ είναι ξένος για την κοινωνία που τον περιβάλλει απλά και μόνο επειδή είναι διαφορετικός σε αντιλήψεις και στάση ζωής. Ο ίδιος ο Καμύ είπε «Ένιωσα εξάλλου την ανάγκη να πω, κι ας μοιάζει παράδοξο, πως προσπάθησα ν' αποδώσω με τον ήρωά μου το μόνο Χριστό που μας αξίζει». 

 

Η θεατρική μεταφορά του έργου δικαίως τυγχάνει αναγνώρισης κι επιτυχίας για δεύτερη χρονιά. Με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο, με βαθιά μελέτη της ατμόσφαιράς του και του σισύφειου σύμπαντος του Καμύ, η απόδοση στη σκηνή ουσιαστικά σε βάζει μέσα στο βιβλίο, αναδημιουργείς το σύμπαν του και ξεφυλλίζεις αργά και σταθερά την κάθε σελίδα του. Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που σπάνια πετυχαίνει -ιδιώς σε τόσο γνωστά και διαδεδομένα έργα- όμως εδώ βρήκε την απόλυτη εφαρμογή του. Η παράσταση σε «υπνωτίζει», σε παρασύρει, σε πηγαίνει σε έναν υπερβατικό κόσμο, όπου θαρρείς, με τα μάτια σχεδόν κλειστά, μεταφέρεσαι στον κόσμο των ηρώων, βιώνεις τα ερωτηματικά και τα αναπάντητα ερωτήματα που τίθενται εκ προοιμίου έτσι για μένουν αναπάντητα.

 

Σκοτεινό, υπαινικτικό, με υποδόριο χιούμορ, επαναλήψεις λέξεων καθοριστικές για την εξέλιξη της υπόθεσης και το βασικότερο: ηθοποιοί που με σώματα που κυρτώνουν, τρέμουν, κουνιούνται σταμάτητα, ευθειάζουν ή καμπυλώνουν ανάλογα με το χαρακτήρα που υποδύονται ή τη στιμή που θέλουν να αποδώσουν, δημιουργούν ολόκληρο σκηνικό από το τίποτα. Επίσης σημαντική είναι η συμβολική σύνδεση με το μύθο του Σισύφου (σπρώχνοντας διαρκώς μεγάλες πέτρες) άλλο εμβληματικό έργο του συγγραφέα.

 

Η παράσταση είναι εξαίρετη και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κοινό σε βαθμό 99% αποτελούνταν από νέους ανθρώπους οι οποίοι αντικατέστησαν τη «βαβούρα» πριν την έναρξη με την απόλυτη ησυχία και προσήλωση με το που ο πρώτος λόγος του Καμύ «έπεσε» στην αίθουσα. Και αυτό είναι άλλη μια νίκη της παράστασης αυτής.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.