Είδαμε τον Αυτόχειρα του Μ. Μητσάκη στο Vault

Είδαμε τον Αυτόχειρα του Μ. Μητσάκη στο Vault

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου με σύμμαχό του το υπέροχο έργο του Μιχ. Μητσάκη παρουσιάζει στον πολυχώρο Vault ένα δημιουργικό και καθηλωτικό μονόλογο. Ο συγγραφέας περιδιαβαίνοντας την πόλη των Πατρών, κάπου λίγο πριν τα 1900, περιγράφει αδρά και γλαφυρά την καθημερινότητα της πόλης, σε πρώτο πρόσωπο και σε μια ιδιόμορφη αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθαρεύουσα. Η γλώσσα του έργου αποτελεί από μόνη της κόσμημα, οι περιγραφές τόπων, τοπίων, ανθρώπων και συναισθημάτων αιχμαλωτίζει μέσα στο διήγημα μια πρωτόλεια λυρικότητα.

 

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου με μια καρέκλα επί σκηνής, αναδημιουργεί το σύμπαν του Μητσάκη με σεβασμό και απλότητα, αφήνοντας τη φαντασία να περιπλανηθεί στον κόσμο του έργου. Με φυσικότητα, μινιμαλισμό, δίνοντας στο κείμενο το χώρο να αναδυθεί έτσι μαγικό όπως είναι, ο Κώστας πείθει το θεατή ότι είναι ο συγγραφέας.

Και κάπως έτσι την καθημερινότητα που παρακολουθούμε διακόπτει βίαια η πληροφόρηση του οικειοθελούς θανάτου ενός αγνώστου μεταξύ αγνώστων, σε ένα ξενοδοχείο της Πάτρας. Το σημείωμα του αυτόχειρα: «Αυτοκτονώ. Ας μην ενοχληθεί κανείς» καρφώνεται στο μυαλό του συγγραφέα και έτσι ξεκινάει μια εσωτερική, φιλοσοφικού τύπου, αναζήτηση πάνω στο ζήτημα της αυτοχειρίας του αγνώστου και της ζωής εν γένει. Το σίγουρο είναι ότι κάθε μέρα ο ήλιος ανατέλει ξανά και ξανά και ξανά.

Μια εξαιρετική απόπειρα παρουσίασης στο κοινό ενός συγγραφέα εν πολλοίς αγνώστου, αλλά τόσο αγαπημένου σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με το έργο του.

Έως 26/01. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15, στον πολυχώρο Vault.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.