Είδαμε: «To Θαύμα της Άννι Σάλιβαν» στο Θέατρο Μεταξουργείο - Διαγωνισμός για προσκλήσεις

Είδαμε: «To Θαύμα της Άννι Σάλιβαν» στο Θέατρο Μεταξουργείο - Διαγωνισμός για προσκλήσεις

Πριν κάποιες μέρες παρακολουθήσαμε το θεατρικό έργο "Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν" του Γουίλιαμ Γκίμπσον -ο οποίος εμπνεύστηκε τη συγγραφή του από το μυθιστόρημα της Έλεν Κέλερ "Η ιστορία της ζωής μου". Η παράσταση σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη φιλοξενείται στο Θέατρο Μεταξουργείο -ένα πανέμορφο και "ζεστό" χώρο εγχείρημα της Άννας Βαγενά και του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

 

Η ιστορία της είναι συγκλονιστική και έχει ανέβει σε τόσες σκηνές με εκπληκτική επιτυχία μα και από πολλές ηθοποιούς -πως να ξεπεράσει άραγε κανείς την ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτη που ενώ είχε χάσει τη φωνή της από την αρρώστια έδωσε όλο της το είναι στη σκηνή παίζοντας την Άννι Σάλιβαν με διθυραμβικές κριτικές- κι όμως αυτό που έζησα την περασμένη Κυριακή ήταν βαθιά ανθρώπινο και μέχρι τέλους -ακόμη και την ώρα του χειροκροτήματος- συγκινητικό.

 

Η ιστορία που θα δείτε βασίζεται στην πραγματική "μαρτυρία" της κωφάλαλης και τυφλής Έλεν Κέλερ και την προσπάθεια της δασκάλας της Άννι Σάλιβαν να την κάνει να επικοινωνήσει με το περιβάλλον της, να βγει από το σκοτάδι της και να αρχίσει να ζει "μαζί". Ένα βιογραφικό ντοκουμέντο- ύμνος στην ανθρώπινη θέληση, ευαισθησία, γνώση μα και στον ηρωικό αγώνα του ανθρώπου ενάντια στις αδυναμίες του.

Η νεαρή 'Ελεν Κέλερ χάνει σε βρεφική ηλικία την όραση, την φωνή και την ακοή κι έκτοτε περιπλανιέται χαμένη στις σκέψεις της. Σε ένα κόσμο δίχως λέξεις δικές της, δίχως επικοινωνία. Οι γονείς της την υπεραγαπούν μα δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να την βοηθήσουν. Προσπαθούν να την μεγαλώσουν με αγάπη άνευ ορίων που δεν είναι πάντα η "καλύτερη" συνταγή. Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν τα όριά τους. Μα τι μπορεί να κάνει κανείς χωρίς να έχει τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία και τις αρμόζουσες γνώσεις; Με την ωριμότητα που τους χαρακτηρίζει αντιλαμβάνονται πως η κόρη τους χρήζει ειδικής εκπαίδευσης για να βρει την ευτυχία στη ζωή, Έτσι οι γονείς -για να να πάψει η Έλεν να ζει σαν αγρίμι- ζητούν βοήθεια από την μισό-τυφλη δασκάλα 'Αννι Σάλιβαν και με την άφιξή της στο σπίτι ξεκινούν τα θαύματα. Επίμονη, γεμάτη πείσμα και αγάπη καταφέρνει να εισχωρήσει στον μοναχικό κόσμο της 'Ελλεν και να την διδάξει πως να επικοινωνεί, πως να υπακούει μα το πιο σημαντικό πως γύρω της υπάρχει ένας ολόκληρος καινούργιος κόσμος έτοιμος να "αποκαλυφθεί". 

 

Η μικρή Έλεν με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της βγαίνει από το λεκτικό της σκοτάδι και καταφέρνει να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα. Στη συνέχεια της ζωής της μαθαίνει να γράφει, να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ, σπουδάζει σε γνωστά κολέγια, όπου αριστεύει και αφιερώνει όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινοτόμα παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την εμπειρία της.

Με μία υπέροχη Γιασεμί Κηλαηδόνη να παίζει το ρόλο της αβίαστα και φυσικά, χωρίς φωνές και υπερβολικούς θεατρινισμούς, χωρίς δράμα για το δράμα σε ένα κείμενο που σημασία είχε να σε συγκινήσει κλιμακωτά και όχι να σε κάνει να κλαις δακρύβρεχτα σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, η θεατρική αυτή εμπειρία ήταν από εκπληκτική έως διαφωτιστική. Όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν τον εαυτό τους στη σκηνή μα αξίζει ξεχωριστή αναφορά στο κοριτσάκι της παράστασης που επέδειξε ταλέντο και ωριμότητα εντυπωσιακή. Ένα έργο που δημιουργήθηκε κατόπιν μελέτης και καθοδήγησης από το Ίδρυμα Perkins στην Βοστώνη -που με προθυμία πρόσφερε εξαιρετικό υλικό στην έρευνα των συντελεστών για τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής. Για να μας αφυπνίσει και να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στα θέματα αναπηρίας που δεν χρήζουν το σεβασμό που τους αρμόζει -ειδικά στην χώρα μας που τείνει να αντιμετωπίζει τα άτομα αυτά με την μέθοδο του στρουθοκαμηλισμού.

 

Η ‘Αννυ Σάλιβαν και η μαθήτριά της ‘Ελεν Κέλλερ πάντα θα είναι ένας φάρος ελπίδας για κάθε μοναχική καρδιά μα και πρότυπα δύναμης που δίνουν γροθιά στα "επιφανειακά" προβλήματα που γιγαντώνονται στο μυαλό μας. Θα παραμείνουν για πάντα πρότυπα ανθρωπιάς, θέλησης και πίστης στον αγώνα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ζωή. Άξιες θαυμασμού ‘’θαυματοποιοί’’ κι αν έχετε διάθεση να "νιώσετε" τις στιγμές τους δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη ευκαιρία από την παράσταση αυτή που ήταν απέραντα κι ειλικρινά αξιοπρεπής.

 

Για να την απολαύσετε κι εσείς σε συνεργασία με το θέατρο Μεταξουργείο ξεκινάει διαγωνισμός στον οποίο 2 τυχερές/οι θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου στις 20.00!

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο fb πηγαίνετε στη σελίδα https://www.facebook.com/sophiealfin/

1) Κάντε like και share το άρθρο που θα βρείτε στη σελίδα ως ανάρτηση!

2) Σχόλιο κάνοντας tag δύο φίλους/ες! 

3) Like στις σελίδες Mom And The City - Sofia Alexiou https://www.facebook.com/sophiealfin/ και  

και debop https://www.facebook.com/debop.gr/

Ο διαγωνισμός θα λήξει στις 13/02.

Καλή επιτυχία!

Πληροφορίες της παράστασης

Συγγραφέας: Ουίλιαμ Γκίμπσον

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Κατσικονούρης

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Σταμάτης Μπάκνης και οι μικρές Ιωάννα Αλεξανδρή (Ματίλντα στην περσινή ομώνυμη παράσταση του Ακροπόλ) και Κατερίνα Κανάκη.

Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας

Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Πού: Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, τηλ.: 210 5234382.

Πότε: Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:30

Εισιτήρια: 20 € γενική είσοδος, 12 € μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.

Κρατήσεις: Στο τηλέφωνο του θεάτρου, 210-5234382.

Προπώληση: 12ευρώ www.viva.gr, τηλ. 11876. 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.