Είδαμε το "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές"

Είδαμε το "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές"

Κυριακάτικο απογευματόβραδο του Νοέμβρη και η απόφαση για κινηματογράφο γίνεται κάτι παραπάνω από εύκολη. Ειδικά όταν πρόκειται για μια ταινία μυστηρίου από εκείνες που τουλάχιστον σεναριακά αποτελούν εγγύηση.

Ο Κένεθ Μπράνα σκηνοθετεί το πιο γνωστό αστυνομικό της Άγκαθα Κρίστι και ενσαρκώνει τον Ηρακλή Πουαρώ. Μπορεί οι κριτικές να μην το αποθέωσαν αλλά για τους λάτρεις των μυστηρίων της Αγκάθα Κρίστι σίγουρα αποτελεί μια εξαιρετική μεταφορά στον κινηματογράφο. Στο Όριαν Εξπρές επιβιβάστηκε για τις ανάγκες της ταινίας το enfant gâté των ηθοποιών του αμερικάνικου και όχι μόνο κινηματογράφου. (Πενέλοπε Κρουζ, Ουίλεμ Νταφόε, Τζούντι Ντεντς, Τζόνι Ντεπ, Μισέλ Φάιφερ κ.α.)

Σε μια αριστοτεχνικά δοσμένη ατμόσφαιρα μυστηρίου, που ο περιορισμένος χώρος του τρένου αλλά και τα μαγευτικά τοπία ευνοούν, ξετυλίγεται η γνωστή ιστορία του ομώνυμου βιβλίου. Η αλήθεια είναι ότι μας έχουν λείψει τέτοιες ταινίες μυστηρίου. Με ματιά που επικεντρώνεται στην πλοκή και όχι στο φαίνεσθαι των εφέ. Με νοσταλγική διάθεση για τις προηγούμενες μεταφορές του έργου στον κινηματογράφο και με μια πινελιά ανανέωσης που όμως σέβεται το διάσημο έργο χωρίς να το γελοιοποιεί στα μάτια του θεατή.

Tip για όσους μένουν μέχρι τους τίτλους του τέλους της ταινίας:  το τραγούδι «Never Forget» ερμηνεύει η Μισέλ Φάιφερ.

 

Αντώνης Μπάτζιος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.