Είδαμε τις «Ικέτιδες»: μια σύγχρονη τραγωδία

Είδαμε τις «Ικέτιδες»: μια σύγχρονη τραγωδία

Παρασκευή βράδυ και στο ίδρυμα Κακογιάννη παρουσιάστηκε η παράσταση «Ικέτιδες» από το Deutsch Griechisches Theater, έναν γερμανικό θίασο. Η παράσταση αποτελούνταν από δύο πόλους: ο ένας που περιελάμβανε το αρχαίο κείμενο του Αισχύλου και την ικεσία των Δαναϊδων και του πατέρα τους στους Αργείους προύχοντες κι ο άλλος που αποτελούσε τη σύγχρονη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες, που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας. Όπως και στο αρχαίο κείμενο, όπου τελικά οι Δαναϊδες αναγκάζονται να γυρίσουν στην Αίγυπτο και να παντρευτούν από ανάγκη, έτσι και οι σημερινοί ικέτες περνούν δια πυρός και σιδήρου για λίγη ασφάλεια.

Ο σκηνοθέτης προσέγγισε με αξιοπρέπεια μα και δηκτικότητα το προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ευρώπη. Η βιντεοπροβολή με το τείχος της ντροπής στην Ουγγαρία και τους ανθρώπους να προσπαθούν να το περάσουν για να βρεθούν στην Ευρώπη ήταν ίσως η συγκλονιστικότερη στιγμή της παράστασης. Εύστοχη όμως ήταν κι η επιλογή των τριών διαφορετικών γυναικών στους ρόλους των ικέτιδων, οι οποίες απέδωσαν μεστά τον πόνο και την αγωνία, που βιώνουν όσοι ζητούν έλεος.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για μία και μοναδική φορά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Ευελπιστούμε όμως να δούμε κι άλλες δουλειές από το συγκεκριμένο θίασο.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.