Είδαμε την ταινία "Μαζί ή τίποτα" του Φατίχ Ακίν

Είδαμε την ταινία "Μαζί ή τίποτα" του Φατίχ Ακίν

Υπήρξε μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που πέρασε.

«Σαν φάντης μπαστούνι» είναι η ακριβής μετάφραση της τελευταίας ταινίας του Φατίχ Ακίν. Η Κάτια είναι μια νεαρή γυναίκα παντρεμένη μ’ έναν εξάχρονο γιο. Μια μέρα, λοιπόν, αφήνει τον μικρό στο γραφείο του μπαμπά του. Μια έκρηξη στο γραφείο του συζύγου της, όμως, θα αποβεί μοιραία. Κατόπιν ερευνών της αστυνομίας, αποκαλύπτεται πως επρόκειτο για φασιστική επίθεση. Ελλείψει αρκετών ενοχοποιητικών στοιχείων, οι δύο δολοφόνοι αθωώνονται. Έτσι η Κάτια γίνεται φάντης μπαστούνι για το ζευγάρι των νεοναζί. Θέλοντας να απαλύνει την εσωτερική οργή και τον πόνο της απώλειας, θα καταφύγει σε ακραία μέσα.

Επίκαιρο σενάριο, καθώς η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων εντός της Ευρώπης αποτελεί μάστιγα των τελευταίων χρόνων. Όντας κι ο ίδιος πιθανός στόχος των Νεοναζί, ο σκηνοθέτης αναμετράται με το τέρας του φασισμού. Άλλοτε επιλέγει να μιλήσει σχηματικά, άλλοτε με μελοδραματισμούς κι άλλοτε με μια συγκλονιστικά παγερή ηρεμία. Άξια εκπρόσωπος του καστ η πρωταγωνίστρια (Νταϊάν Κρούγκερ). Χαρίζει μια υψηλής ποιότητας ερμηνείας, τόσο στις στιγμές έκρηξής της όσο και στις στιγμές ησυχίας. Και μπορεί το τέλος της ταινίας να μη δικαιώνει την ηρωίδα, δικαιολογείται όμως απόλυτα. Η ψυχική παραφορά δεν είναι ο κατάλληλος σύμβουλος.

Για όσους δεν την πρόλαβαν, ψάξτε τα προγράμματα των θερινών σινεμά.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.