Είδαμε την πρόβα του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Κώστα Φιλίππογλου

Είδαμε την πρόβα του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Κώστα Φιλίππογλου

Σάββατο βράδυ, 4 Ιουλίου, είχαμε την τύχη και τη χαρά να παρακολουθήσουμε την πρόβα από τον

 

«Προμηθέα Δεσμώτη» του Κώστα Φιλίππογλου, με πρωταγωνιστές τον Τάσο Νούσια, Γεράσιμο Γεννατά (Ήφαιστος και Ωκεανός), Δημήτρη Κουρούμπαλη (Κράτος και Ερμής), την Marlene Kaminsky (Ιώ), την Κατερίνα Λούρα και Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και πέντε κλασικές χορεύτριες: Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Πηνελόπη Μωρούτ και Βιβή Μπουτάτη (Χορός). Ένα από τα εξοχότερα, ανθρώπινα και αντιεξουσιαστικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και μουσική των Lost Bodies, μεταφέρεται στο σήμερα και σε ένα πολύ δικό μας παρόν, με ένα άρτια καλλιτεχνικό τρόπο. 

Δυνατά σημεία του έργου -πέρα από την αδιαμφισβήτητη δύναμη του ίδιου του κειμένου- η παρουσία και ενσάρκωσή του Προμηθέα από τον Τάσο Νούσια, η σκηνοθετική προσέγγισή του, η οποία προσδίδει στην παράσταση μια διαρκή κίνηση και εναλλαγές, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, οι χορογραφίες και η κινησιολογία του χορού και οι παρουσίες των Γ. Γεννατά και Δημ. Κουρούμπαλη.

 

Ένα έργο που μιλά για την αμφισβήτηση της εξουσίας, τον ουμανισμό και την ελεύθερη βούληση. Με μια σημειολογία που σε καθιστά συμμέτοχο αλλά και συνένοχο σε ότι συμβαίνει γύρω σου. Μια παράσταση που κανείς δεν πρέπει να χάσει φέτος το καλοκαίρι, καθώς εκτός του ότι είναι επίκαιρη με έναν τραγικό τρόπο είναι και ένα μήνυμα αντίστασης, ανάτασης -προσωπικής και συλλογικής-. Η συνειδητή, αγέρωχη κι αδιαπραγμάτευτη στάση του Προμηθέα, κάνει την προσπάθειά του συγκλονιστική. Όλοι θα βρούμε τις αναφορές μας και ίσως τον εαυτό μας μέσα στα λόγια του.

 

Η περιοδεία ξεκινάει στις 17 Ιουλίου από το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης, όπου θα παρουσιαστεί σε συνθήκες αρχαίας τραγωδίας, υπό το φως της ημέρας. 


Υπό την Αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
Παραγωγή: Δημήτριος και Θεόδωρος Μαροσούλης
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου
 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.