Είδαμε την παράσταση «Υο-κι-χι: To τραγούδι της αιώνιας θλίψης»

Είδαμε την παράσταση «Υο-κι-χι: To τραγούδι της αιώνιας θλίψης»

Το έργο του Κομπάρου Ζεντσίκου, Υο-κι-χι: Το τραγούδι της αιώνιας θλίψης, είναι μια ιαπωνική ραψωδία -όπως την προλόγισε και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης- που εξυμνεί μια ιστορία αγάπης. Σύμφωνα με την ιστορία, ο αυτοκράτορας Γκένσο της Κίνας, καταρρακωμένος εξαιτίας του θανάτου της αγαπημένης του ερωμένης Υο-κι-χι, καταφεύγει σε έναν Μοναχό του Ταό προκειμένου να τον βοηθήσει να βρει τον τόπο που κατοικεί το πνεύμα της. Εκείνος, αφού ταξιδεύει στα πιο  απίθανα μέρη, φτάνει τελικά στο Χόραϊ, Νησί της  Άφθαρτης Νεότητας όπου και συναντά τη μοναδική ύπαρξη που κατοικεί στο νησί, την Πριγκίπισσα Υιάντ (ή αλλιώς Υο-κι-χι).  

Η μεγαλοπρεπής εμφάνιση της Υο-κι-χι στη σκηνή γίνεται με τρόπο ιεροτελεστικό. Με τη συνοδεία χορού εξιστορεί στο Μοναχό του Ταό τη ζωή της, νοσταλγεί τους καιρούς που πέρασαν, ενώ η κορύφωση των συναισθημάτων της και της βαθιάς της λύπης εκφράζεται με ένα αποχαιρετιστήριο χορευτικό, λίγο πριν επιστρέψει για πάντα στον Πύργο της Αιώνιας Ζωής.

 

Η υψηλών απαιτήσεων παράσταση χαρακτηρίζεται κυρίως από μουσική και χορό.  Ο λόγος είναι βραχύς και λυρικός, με γλαφυρές περιγραφές που συνθέτουν φανταστικές εικόνες, ενώ τηρείται με ακρίβεια η συλλαβιστική έκφρασή του -στοιχείο που παραπέμπει στην παράδοση του Θεάτρου Νο. Οι κινήσεις των καλλιτεχνών στο χώρο είναι αργές, ρυθμικές, βαθιά μελετημένες και άψογα συγχρονισμένες. Ξεχωριστή είναι η ερμηνεία της Ρένης Πιττακή ως Υο-κι-χι, καταφέρνοντας με μοναδικά μέσα έκφρασης τη φωνή και το σώμα της, καθώς το πρόσωπό της καλύπτεται από την ιαπωνική μάσκα waka-onna, να εκφράσει τον πόνο της χαμένης αγάπης, τη θλίψη της μοναξιάς.  Η μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη δίνει έμφαση και ζωντάνια τις στιγμές που ο λόγος απουσιάζει, ενώ η απλότητα των σκηνικών της Εύας Μανιδάκη προσδίδει μια ιδιαίτερη, εκλεπτυσμένη αισθητική στο χώρο δράσης.

Στο σύνολό της η παράσταση είναι αναμφίβολα μια αξιέπαινη θεατρική δουλειά, μια διαφορετική πρόταση για τους συλλέκτες ιδιαίτερων θεατρικών εμπειριών!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.