Είδαμε την «Παλιά Εθνική» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Είδαμε την «Παλιά Εθνική» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Στην παλιά εθνική είναι ένα σπίτι όπως όλα τα άλλα. Ίσως κι όχι.

Ο Παύλος και η Ελένη είναι ένα ζευγάρι που ζει κάπου στην ελληνική επαρχία. Μαζί τους ζει και η μητέρα του Παύλου, Δήμητρα. Κάποτε στο ίδιο σπίτι μαζί τους ζούσε και η Φωτεινή, η αδερφή του Παύλου. Μια συνηθισμένη περίπτωση θα έλεγε κανείς. Αν δεν έπινε ο Παύλος. Αν η κυρά Δήμητρα δεν υπέφερε από παραισθήσεις. Κι αν η Φωτεινή δεν είχε αυτοκτονήσει. Τις λεπτές ισορροπίες θα διαταράξει η άφιξη του Άγγελου, ανιψιού του Παύλου. Ένα ένοχο μυστικό του παρελθόντος έρχεται ξανά στην επιφάνεια. Κι η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.

 

Ο Γιώργος Χριστοδούλου επιλέγει ένα έργο του Ξενόπουλου, του πατέρα της ηθογραφίας και το αφηγείται ξανά μέσα από τη δική του ματιά. Χωρίς τόνο διδακτισμού ξετυλίγει μια οικογενειακή ιστορία που θα μπορούσε να έχει συμβεί. Ίσως σήμερα, ίσως πριν χρόνια. Η αφήγηση αφορά μια μέρα από τη ζωή της οικογένειας αυτής, μια μέρα πριν ξημερώσει Ψυχοσάββατο. Μια μέρα πριν «ξυπνήσουν οι νεκροί». Με μια ρεαλιστική μάτια μα σε στιγμές ποιητική σκηνοθετεί ένα έργο που μιλά για τον φαύλο κύκλο της βίας. Συνοδοιπόροι του σε αυτό ο αξιόλογος θίασος που διάλεξε.

 

Ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος καταφέρνει να χτίσει έναν τρισδιάστατο Παύλο που ακροβατεί ανάμεσα στο αντιπαθής και συμπαθής με εξαιρετική μαεστρία. Η Μαρία Προϊστάκη ή αλλιώς Ελένη αφηγείται την ιστορία της γυναίκας ανά τους αιώνες. Η Ελένη της είναι μια ηρωίδα γήινη μα τόσο εύθραυστη κι η συντριβή δεν αργεί να έρθει με την άφιξη του ξένου. Ανάγλυφα γλαφυρή η ερμηνεία της Φανής Παναγιωτίδου, μας καταβυθίζει στο σύμπαν των παραισθήσεων μιας μητέρας που παλεύει με την απώλεια αλλά και τους δαίμονες της. Τέλος οι δυο νεότεροι ηθοποιοί μεταφέρουν μέσα στο τραχύ και ασφυκτικό σκηνικό την ποίηση της ζωής. Η σκηνογραφία της Ιωάννας Πλέσσα αποτυπώνει ακριβώς όλη την παρακμή που αφηγούνται οι πρωταγωνιστές της παράστασης.

Συνολικά πρόκειται για μια παράσταση που μας υπενθυμίζει ότι το θέατρο είναι «μια φέτα ζωής», όπως κάποτε έγραψε ο Εμίλ Ζολά.

Όλες οι πληροφορίες για την παράσταση βρίσκονται εδώ.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.