Είδαμε την Mies Julie στο Φεστιβάλ Αθηνών

Είδαμε την Mies Julie στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το κλασικό έργο του Αυγ. Στρίντμπεργκ παρακολουθήσαμε χθες βράδυ από τον αφρικανικό θίασο Baxter theatre center. Το έργο κρατάει τη βασική δομή του θεατρικού του Στρίντμπεργκ, παρόλα αυτά προσαρμόζεται και αναδεικνύει κυρίως τις φυλετικές διαφορές και τις ταξικές αγκυλώσεις των ηρώων. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Φάρμα των Δακρύων, μια υποβλητική ζεστή καλοκαιρινή βραδιά, ανάμεσα στον μαύρο υπηρέτη της φάρμας Tζων, τη δεσποινίδα Julie και τη μαγείρισσα μητέρα του Τζων, Κριστίν.

 

Καθρεπτίζονται η δομή και οι αρχές μιας τυπικής αφρικανικής οικογένειας, οι παραδόσεις και τα έθιμά τους. Η σκλαβιά και η υποταγή σε αντίθεση με την εξουσία. Όμως ποιος είναι πραγματικά ελεύθερος και ποιος ο σκλάβος; Η υποβλητική μουσική-χαλί της παράστασης συνόδευε άριστα το μυστικιστικό, ερωτικό και έντονα παθιασμένο κλίμα του έργου, την πάλη των χαρακτήρων, τόσο την εσωτερική, όσο και την αναμεταξύ τους προσπάθεια να υπερισχύσουν ο ένας πάνω στον άλλο.

Η έντονη σωματικότητα, στα όρια των ακροβατικών, οι πολλαπλοί συμβολισμοί και η διαλεκτική ανάμεσα στο ζευγάρι είναι τα στοιχεία που καθήλωναν στην παράσταση και απέδωσαν εξαιρετικά την προσπάθεια να παρουσιαστεί η ταξική και φυλετική διαφορά και αντίστροφα ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα. Μια ρυθμική και παθιασμένη παράσταση που εξευρεύνησε τα όρια των πρωταγωνιστών αλλά και των θεατών.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.