Είδαμε την "Ευνοούμενη" λίγο πριν την απονομή των Όσκαρ

Είδαμε την "Ευνοούμενη" λίγο πριν την απονομή των Όσκαρ

-Πόσο καιρό έχεις να πας σινεμά;
-Άσε… ούτε που θυμάμαι, ντρέπομαι αλλά πέρασαν χρόνια. Ελπίζω να αξίζει τον κόπο όμως.

Αυτήν τη στιχομυθία άκουσα από δυο κυρίους μεγαλύτερης ηλικίας που κάθονταν ακριβώς από πίσω μου στον κινηματογράφο όπου πήγα να δω την «Ευνοούμενη». Αμέσως αναρωτήθηκα τι ήταν αυτό που έκανε τον κύριο αυτόν να σηκωθεί από τον καναπέ του και να πάει σινεμά. Και ταυτόχρονα μου γεννήθηκε ένα άγχος για το αν ο Λάνθιμος θα ικανοποιήσει το γούστο του "απαιτητικού" αυτού θεατή και όλων αυτών που αδημονούν για τη νίκη στα όσκαρ και γέμισαν τις σκοτεινές αίθουσες.

Έχοντας παρακολουθήσει τις τελευταίες τρεις ταινίες του, θα έλεγε κανείς πως εδώ κινείται σε πιο mainstream μονοπάτια χωρίς όμως να χάνει το ιδιάζον ρεαλιστικό ύφος του.

Πρόκειται για μια ταινία εποχής που, όμως κατά τη διάρκειά της, σε κάνει να ξεχνάς το χρόνο. Ίσως οι αναχρονισμοί, ίσως η διαχρονικότητα του θέματος, ίσως η αμεσότητα των χαρακτήρων να είναι που κάνουν το θεατή να ακροβατεί ανάμεσα στο 18ο αιώνα και στο σήμερα.

Τα παιχνίδια εξουσίας που εκτυλίσσονται γύρω από το πρόσωπο της «αδύναμης» βασίλισσας Άννας και της ευνοούμενής της ή καλύτερα των ευνοούμενών της αποτελούν το θεματικό άξονα της ιστορίας. Γύρω από αυτό ο Λάνθιμος φωτίζει τα πολιτικά παιχνίδια, την πολιτική ευθύνη, τη ματαιότητα του πολέμου, το σεξ ως εργαλείο απόκτησης δύναμης, τη θέση της γυναίκας και στηλιτεύει διακριτικά με ένα μοιρολατρικό φινάλε την εξουσία, που αδιαφορεί για την ύπαρξη του λαού.
Αξίζει να σημειωθεί μια υποβόσκουσα κωμική προσέγγιση σε όλα τα παραπάνω, η οποία προσδίδει έναν αέρα μαύρης κωμωδίας στην ταινία.

Δεν ξέρω αν η «Ευνοούμενη» έχει τη σεναριακή δύναμη των προηγούμενων ταινιών του, όμως πρόκειται σαφέστατα για μια κρυστάλλινη παρουσίαση χαρακτήρων και μια ώριμη σκηνοθετική ματιά που είναι εξόφθαλμη σε κάθε σκηνή και πλάνο της ταινίας.

Δεν ξέρω, επίσης, αν η ταινία ικανοποίησε τον κύριο στο πίσω κάθισμα...
Τουλάχιστον, όμως, η επιτροπή βράβευσε την Ολίβια Κόλμαν για την ερμηνεία της που ομολογουμένως ήταν συγκλονιστική!

 

Αντώνης Μπάτζιος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.