Είδαμε την "Αγανάκτηση"

Είδαμε την "Αγανάκτηση"

Το Indignation - η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του σεναριογράφου του “Brokeback Mountain” και του “Τίγρης και Δράκος”, James Schamus - αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Philip Roth.

Ο Μάρκους, ένας νεαρός Eβραίος που ζει με τους γονείς τους στο N.Τζέρσει είναι γιος κρεοπώλη αλλά και άριστος μαθητής. Έτσι,  καταφέρνει να πάρει υποτροφία για ένα κολέγιο στο Οχάιο γεγονός που του δίνει την ευκαιρία να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο αλλά και να αποφύγει τη στράτευσή του για τον πόλεμο στην Κορέα. Σύντομα όμως ερχόμενος σε επαφή με το περιβάλλον του κολλεγίου θα «αγανακτήσει» εξαιτίας του συντηρητισμού που διέπει την αμερικανική κοινωνία  των 50s.

Μέσα από ένα φλας μπακ ο σκηνοθέτης καταφέρνει να αποτυπώσει τον ψυχισμό του ήρωα, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος  με κάθε μορφής κατεστημένο, εκπαιδευτικό, ερωτικό, οικογενειακό, θρησκευτικό κλπ.  Το φιλελεύθερο πνεύμα του έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις προκαταλήψεις της κοινωνίας του 1950. Οι ερμηνείες των ηρώων αφοπλιστικές. Ειδικά ο πρωταγωνιστής, Logan Lerman, παρουσιάζει μια εσωτερική εκφραστικότητα που μεταδίδει αβίαστα τα διλήμματα και την αγανάκτηση που βιώνει. Ο διάλογος του με τον πρύτανη της σχολής είναι ίσως η κορύφωση της σύγκρουσης και η καλύτερη στιγμή της ταινίας. Αν και η ιστορία μας μεταφέρει δεκαετίες πίσω, οι ιδεολογικές συγκρούσεις  που αποτυπώνει εύκολα μας φέρνουν και στο σήμερα, «γρατζουνίζουν» το θυμικό και γεννούν την ανάλογη «αγανάκτηση» στο θεατή.

Η ταινία προβλήθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά στις Νύχτες Πρεμιέρας και από τις 6/10 ξεκίνησε η προβολή της στους κινηματογράφους.

 

Αντώνης Μπάτζιος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.