Είδαμε τη Μισαλλοδοξία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Είδαμε τη Μισαλλοδοξία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μισαλλόδοξος: «Ο μη ανεκτικός. Ο μη ανοιχτός. Ο φανατικός. Ο εμπαθής. Ο δογματικός», μας δίνει την ετυμολογία ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, σε σχετικό βίντεο για την παράσταση της Ιούς Βουλγαράκη, η οποία αποφασίζει να κρατήσει απ’ το βωβό ομώνυμο φιλμ του Γκρίφιθ την ιστορία της ταξικής πάλης και να τη μεταφέρει στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ως τις 31 Ιανουαρίου.

Η συνύπαρξη των ανθρώπων σε μια καπιταλιστική Αμερική του πουριτανισμού, φέρνει το μίσος σε οτιδήποτε διαφορετικό δεν άπτεται του συνηθισμένου και του καθωσπρέπει.

 

Μια σύγχρονη παράσταση με έντονη κινησιολογία, οδηγό έκφρασης το σώμα, κοστούμια ανάλογα της εποχής, υπέρτιτλους που αναλαμβάνουν να σου δείξουν τα κύρια σημεία της ιστορίας, με λιτότητα σκηνικών αλλά και ανοιχτή σκηνή τόσο ώστε να βλέπεις τις ρυθμίσεις των ήχων, βιώνοντας τη μουσική ως μέσον δραματουργίας.

Το εργατικό κίνημα, η μάχη των δυνατών έναντι των αδυνάμων, η ψυχολογία του όχλου, η αδιαλλαξία του ανθρώπινου νου αλλά και το υπάρχων σύστημα θεατροποιούνται όλα μέσα από ένα μοντέρνο πρίσμα για τον  αγώνα και την υπερίσχυση της αγάπης, από έναν ταλαντούχο 10μελή θίασο.

Η θεματική, οι ευθείες αναφορές στο γνωστό φιλμ και οι ερμηνείες ξεχώρισαν σε αυτή τη δουλειά. Αν υπήρχε περισσότερη οικονομία χρόνου και κάποια σημεία μέσα στην παράσταση πιο δεμένα και πιο λειτουργικά σκηνοθετικά, θα είχαμε ένα ίσως καλύτερο ποιοτικά αποτέλεσμα. Δεν παύει όμως παρόλες τις αδυναμίες της να είναι μια ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή παράσταση!

Έως 31/1/2016, Τετάρτη - Κυριακή στις 20:30 (κεντρική σκηνή)

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107

 

Τζένη Δρούγκα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.