Είδαμε τη «Μεγάλη Επιστροφή»

Είδαμε τη «Μεγάλη Επιστροφή»

Η νέα ταινία του Yimou Zhang, μας ταξιδεύει στην Κίνα της πολιτιστικής επανάστασης με τις συγκρουόμενες ιδεολογίες, στήνοντας μια διαμάχη μεταξύ της «κόκκινης βίβλου» και του παραδοσιακού μπλόκου του συντηρητισμού.

Τα συναισθήματα σε αυτή τη διαμάχη, εκμηδενίζονται στο βωμό της επιτυχίας. 

Η Κίνα του Μάο Τσετούνγκ, στις δεκαετίες '60 και '70, θεμελιώνει τις νέες βάσεις της πολιτιστικής της επανάστασης κατεδαφίζοντας όλα τα παλιά παραδοσιακά ήθη και έθιμα. 
Η νεολαία πιστεύει φανατικά σε αυτό το εγχείρημα και δεν διστάζει να προδώσει τους ίδιους τους γονείς της, δηλώνοντας έτσι, πίστη και αφοσίωση στη ρότα της νέας ιστορίας.

Το σενάριο ισορροπεί ανάμεσα σε αυτή τη διαμάχη, και στην ιστορία αφοσίωσης και αγάπης, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που «έπεσε θύμα» του ίδιου του παιδιού του.
Μίσος και εκδίκηση δε συνυπάρχουν στην πατρομητρική σχέση, έτσι η πλοκή εξελίσσεται σε ένα δράμα που κορυφώνεται με την κατάθεση πίστης σε αυτό που ονομάζεται «αιώνια αγάπη», αψηφώντας έτσι το χρόνο και τα γεγονότα του. 

Πολύ καλή η ερμηνεία της νεαρής ηθοποιού, Huiwen Zhang. 

Η ταινία αποτελεί μία τέλεια ευκαιρία να ανακαλύψουμε την νέα καλλιτεχνική κουλτούρα της Κίνας. Μέσα cult εικαστικά στοιχεία, όπως τεράστια posters και χρωματιστές σημαίες, μία επαναστατική νεολαία δίνει ελπίδα στο αύριο. 
Ιδιαίτερη μνεία θα θέλαμε να κάνουμε στα πέντε πρώτα λεπτά της ταινίας με τις φιγούρες του μπαλέτου της επανάστασης της Κίνας.

 

Γράφτηκε από τον #Omiros, #BreakfastAtNeptune του #ConiOnAir.

Coni-ΟnAir: Τhe Music Radio

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.