Είδαμε τη Μποέμ στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Είδαμε τη Μποέμ στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Μποέμ είναι μια ιστορία με καθημερινούς χαρακτήρες. Η μοναδική μελωδική μουσική – που ενορχηστρώνεται θαυμάσια από την ΕΛΣ υπο τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ - περιγράφει, όλη την παλέτα των συναισθημάτων: την ανεμελιά, τη χαρά, τον μεγάλο έρωτα, την απόγνωση. Οι ερμηνευτές διαγράφουν εντυπωσιακά τον ρόλο τους. Της Μιμής (η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου), του Ροντόλφο ( ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος), του Μαρτσέλλο (ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης), της Μουζέττα (η υψίφωνος Ευμορφία Μεταξάκη, του Κολλίνε (Όλεγκ Μπουνταράτσκι).

Ο Γκρέιαμ Βικ έχοντας διάθεση να αποδόμηση τα κλισέ που συνοδεύουν παραδοσιακά την όπερα δημιουργεί ένα πλήρως ρεαλιστικό σκηνικό. Το διαμέρισμα των καλλιτεχνών θυμίζει ένα σύγχρονο φτωχό διαμέρισμα, ο χώρος όπου πάνε να πιούν θυμίζει σύγχρονο εμπορικό κέντρο, το δρομάκι στα όρια της πόλης με το γκράφιτι, τον άστεγο, τους αστυφύλακες την κουλτούρα και υποκουλτούρα τους, θυμίζει ίσως και την Ηρακλείτου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Ρίτσαρντ Χάντσον είναι απόλυτα καθημερινά το ίδιο και οι φωτισμοί του Τζουζέππε ντι Ιόριο. Όλα αυτά μεταφέρουν με έναν τρόπο την υπόθεση στη σύγχρονη εποχή.

 

Περίληψη

Ο Ροντόλφο και ο Μαρτσέλλο, φτωχοί καλλιτέχνες, εργάζονται στην κρύα σοφίτα τους, όπου τους επισκέπτονται δύο φίλοι, ο Κολλίνε και ο Σωνάρ. Οι τρεις πηγαίνουν στο καφέ Μομύς, αποφεύγουντας το σπιτονοικοκύρη που τους αναζητά. Ο Ροντόλφο μένει πίσω. Εμφανίζεται η ράφτρα Μιμή… και πυροδοτείται ένας κεραυνοβόλος έρωτας.

Το ζευγάρι συναντά την παρέα στο καφέ. Εισέρχεται η πρώην ερωμένη του Μαρτσέλλο, Μουζέττα, συνοδευόμενη από εύπορο θαυμαστή, τον οποίο ξεφορτώνεται, για να πέσει ξανά στην αγκαλιά του Μαρτσέλλο. Η παρέα το σκάει αφήνοντας τον εύπορο θαυμαστή της Μουζέττας να πληρώσει το λογαριασμό.

Ένα κρύο ξημέρωμα έξω από μια ταβέρνα η Μιμή αφηγείται στον Μαρτσέλλο ότι ο Ροντόλφο ζηλεύει παθολογικά. Ο Ροντόλφο πλησιάζει, η Μιμή αποτραβιέται.. τελικά η Μιμή και ο Ροντόλφο αποφασίζουν να μείνουν μαζί έως την άνοιξη, ενώ η Μουζέττα και ο Μαρτσέλλο βγαίνουν από την ταβέρνα καβγαδίζοντας.

Στη άδεια σοφίτα της συντροφιάς των τεσσάρων, εισέρχεται έντρομη η Μουζέττα και τους αναγγέλλει ότι η Μιμή είναι βαριά άρρωστη. Αποφασίζουν να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα και να καλέσουν ένα γιατρό. Εισέρχεται η Μιμή η οποία στο τέλος πεθαίνει ενώ ο Ροντόλφο ξεσπά.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Χριστίνα Θάνου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.