Είδαμε: «Τελενοβέλα» του Σταμάτη Πακάκη στο Faust

Είδαμε: «Τελενοβέλα» του Σταμάτη Πακάκη στο Faust

Αν και η «Τελενοβέλα» του Σταμάτη Πακάκη ολοκληρώνει μέσα στον Ιανουάριο τις παραστάσεις της, το άρθρο θα μείνει σαν «θεατρική κάβα» καθώς ελπίζω να ανέβει ξανά μέσα στη χρονιά. 

Δεν είχα δει ποτέ τελενοβέλα στην τηλεόραση αλλά δεν πειράζει καθόλου. Προφανώς και ακόμα και εμείς οι αμαρτωλοί, γνωρίζουμε ότι «όλα μπορούν να συμβούν σε μία Τελενοβέλα: φτώχεια, έρωτες, ίντριγκες, πάθη, δολοφονίες, μάγια, σφετερισμοί, εκβιασμοί, γάμοι, απάτες, χωρισμοί, τροχαία ατυχήματα, πυρκαγιές, κληρονομιές…» και οπωσδήποτε ένα... αεροπορικό δυστύχημα!

Αυτό ακριβώς το σύμπαν θέλησε να διερευνήσει ο Πακάκης και το κατάφερε θαυμάσια. Οι μεξικάνικες τελενοβέλες των '90s έδωσαν άφθονο υλικό με τις υπερβολές τους, την γκροτέσκο αισθητική τους και τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συνέβαιναν σε κάθε επεισόδιο.

Οι μυημένοι στο είδος θα περάσουν ακόμα καλύτερα καθώς θα καταλάβουν τις διάφορες αναφορές. Το έργο παντως φροντίζει να γελάσουν όλοι και όλες καθώς οι 7 ηθοποιοί δεν παίζουν μόνο με το κείμενο, όπου οι ατάκες «πέφτουν βροχή», αλλά και με τα σώματά τους.

Το σκηνικό είναι απλό, μια πολυθρόνα-θρόνος, ένα προσευχητάρι της Παναγίας της Μακαρένα (ναι ναι καλά διαβάσατε) που είναι... ανταγωνίστρια της Παναγίας της Γουαδελούπης και τρία σεπαρέ για την απαραίτητη απόσυρση των ηθοποιών.

Γίνεται, επίσης, έξυπνη χρήση του φωτισμού με έμφαση στους συχνούς και σπαρταριστούς μονολόγους, ενώ η μουσική «τα σπάει», καθώς υπάρχουν παραλλαγές-παρωδίες σε γνωστά τραγούδια της λάτιν μουσικής. Στις ξεσηκωτικές χορογραφίες προστίθεται και οι ωραίες πρωτότυπες μουσικές της Μάρως Μαρκέλλου.

Υπόθεση του έργου

Μια φορά κι έναν καιρό, στο Μεξικό των '90’s, ζούσε ευτυχισμένη μία ζάμπλουτη θρησκευόμενη οικογένεια, η οποία είχε στην κατοχή της τα γνωστά… ένα ράντσο, μία έπαυλη κι ένα εργοστάσιο. Το εργοστάσιο αυτό κατασκεύαζε αγαλματάκια της Παναγίας της Μακαρένα. Η οικογένεια Rosario δεν είναι αυτή που νομίζουν ούτε τα ίδια τα μέλη της! Γηραιές κυρίες, υπηρέτριες, δεύτεροι γάμοι και υιοθεσίες, μια Σολεδάδ που ίσως είναι Πέδρο, κληρονόμοι και μεξικάνικη φτωχολογιά γίνονται ένα!  

Θα λέγαμε ότι κυριολεκτικά χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Αζτέκοι και Ισπανοί έκαναν μιξ και μια ελιά σε απόκρυφο σημείο θα έχει καταλυτική σημασία στο έργο, ενώ οι ακραίες συμπτώσεις, πραγματικά είναι βγαλμένες από... τελενοβέλα!

Οι συντελεστές

Η ομάδα είναι πλέον σφιχτοδεμένη. Η Κωνσταντίνα Δαούτη, ο Σπύρος Ζουπάνος, η Τερέζα Καζιτόρη, ο Σταμάτης Πακάκης, η Φανή Παλιούρα, η Μαρία Σωτηριάδου και ο Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου είναι περισσότερο ή λιγότερο συνέχεια στη σκηνή σε συνεχή κίνηση. Όλοι έχουν πολύ καλές στιγμές αλλά σίγουρα ξεχωρίζει η γιαγιά της οικογένειας Μαρία Σωτηριάδου με το... άσβεστο μίσος της για όλους και όλα. Η υπηρέτρια Φανή Παλιούρα θα μπορούσε μόνο με τις γκριμάτσες και το μπρίο της να σε κάνει να γελάς. Ξεχωριστή και η Κωνσταντίνα Δαούτη που παίζει ρόλο αφηγήτριας-μπαλαντέρ σε όλο το έργο και συνδέει τους θεατές με την υπόθεση. Όχι ότι οι υπόλοιποι υπολείπονται! Η Τερέζα Καζιτόρη, ο Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου αλλά και ο Σπύρος Ζουπάνος είναι απολαυστικοί, με τον Ζουπάνο να θυμίζει ηθοποιό από τον παλιό, καλό, ελληνικό κινηματογράφο. Αφήνω για το τέλος τον Σταμάτη Πακάκη που με το μουστάκι, την ξανθιά περούκα και τα ψηλοτάκουνα «δίνει ρέστα» ενσαρκώνοντας έναν πραγματικά πλούσιο ρόλο (σφετεριστής εργοαστασίου άλλωστε) χωρίς να καπελώνει τον υπόλοιπο θίασο.

Να το δω;

Να το δεις όταν ανέβει ξανά ή τις Τετάρτες 24 και 31 Ιανουαρίου! Πέρα από το γεγονός ότι θα γελάσεις με την ψυχή σου για 90' ένα μικρό μηνυματάκι θα περάσει στο μυαλό σου: να αγαπάς τον άλλο όπως είναι, αν όντως τον αγαπάς, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, ειδικά αν...παίζεται κληρονομιά! Α... και αν κάθεσαι στις πρώτες σειρές, ίσως γίνεις κι εσύ μέρος του θιάσου! 

Που;

Θέατρο Faust | Αθηναϊδος 12 και Καλαμιώτου, Αθήνα | Τηλ: 210 3234095

Τετάρτη 24 και 31 Ιανουαρίου | Διάρκεια 90'

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.