Είδαμε «Μητέρα, Πατρίδα» στις Νύχτες Πρεμιέρας // Ένας ύμνος στη Γυναίκα από τον Álvaro Gago

Είδαμε «Μητέρα, Πατρίδα» στις Νύχτες Πρεμιέρας // Ένας ύμνος στη Γυναίκα από τον Álvaro Gago

Η Ramona ζει και εργάζεται σε ένα βροχερό παραθαλάσσιο χωριό της Ισπανίας, κινούμενη με αξιοθαύμαστη χάρη μέσα σε μια καθημερινότητα ασφυκτική, που περιλαμβάνει σκληρή δουλειά, μαγείρεμα και καθάρισμα στο σπίτι, ένα νωθρό και αλκοολικό σύζυγο, σύντομες συναντήσεις με τη νεαρή κόρη της και βιντεοκλήσεις με την καλύτερη της φίλη. Όταν στο εργοστάσιο που δουλεύει ως επικεφαλής συνεργείου καθαρισμού ανακοινωθεί μείωση μισθών, θα παραιτηθεί και θα στραφεί σε αναζήτηση νέας εργασίας. Σύντομα η αναζήτηση θα στραφεί και προς το μέσα της, τις καταπιεσμένες της ανάγκες και το αναφαίρετο δικαίωμά της στη ζωή και τη χαρά.

Ο Álvaro Gago, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, και μία χαρισματική María Vazquez στον πρωταγωνιστικό ρόλο, συνθέτει το πορτρέτο μιας καθημερινής γυναίκας, συζύγου, μητέρας, εργαζόμενης, φίλης, που κοιτάζει τη ζωή κατάματα, χωρίς περιστροφές, και παλεύει με νύχια και με δόντια να εκπληρώσει τους ρόλους που επιφύλαξε για αυτήν η κοινωνία. Η πρωταγωνίστρια τρέχει, τρέχει, τρέχει, κι εμείς τρέχουμε μαζί της, σε έναν αγώνα άνισο, συχνά αδιέξοδο, που δεν την αφήνει -κυριολεκτικά- να πάρει ανάσα. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, η Ramona καταφέρνει να διατηρεί την αισιοδοξία και το χιούμορ της, φλερτάρει, καπνίζει, λέει βρώμικα αστεία, βρίζει, κλαίει, φωνάζει, εκρήγνυται. Και θα μπορούσε να συνεχίσει αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία, τιμωρώντας τον εαυτό της για λανθασμένες αποφάσεις και επιλογές του παρελθόντος, αν δεν συνειδητοποιούσε ότι η ζωή μας μια φορά μας δίνεται – και οφείλουμε να τη ζήσουμε.

Ο Álvaro Gago μας χαρίζει ένα στιβαρό κοινωνικό δράμα, προσεγγίζοντας τη γυναικεία συνθήκη με σεβασμό, βαθιά κατανόηση και τρυφερότητα, αλλά και τις απαραίτητες αποστάσεις. H δε María Vazquez δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία, με μια ενέργεια μεταδοτική και ένα πρόσωπο που εκφράζει εξίσου τον πόνο και τη λαχτάρα για ζωή, και που στο τελευταίο δεκάλεπτο της ταινίας, σε μαγνητίζει.

Το Matria, χωρίς να χάνει τις κοινωνικές και ταξικές του αναφορές, θυμίζοντας ενίοτε το σινεμά του Ken Loach, είναι πάνω απ’ όλα ένας ύμνος στη Γυναίκα, που σαν αρχέγονη δύναμη της φύσης, αν το θελήσει, μπορεί να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της.

ΙΣΠΑΝΙΑ | 2023 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 99’ | ΓΑΛΙΚΙΑΝΑ

Συντελεστές ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Álvaro Gago

ΣΕΝΑΡΙΟ: Álvaro Gago

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Lucía C. Pan

ΜΟΝΤΑΖ: Ricardo Saraiva

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: María Vazquez, Santi Prego, Soraya Luaces, E.R. Cunha “Tatán”, Susana Sampedro

Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, ενώ θα ακολουθήσει και διανομή της στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία «One from the Heart».

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.