Είδαμε Maya Homburger, Barry Guy, Evan Parker & Σαβίνα Γιαννάτου στο Underflow!

Είδαμε Maya Homburger, Barry Guy, Evan Parker & Σαβίνα Γιαννάτου  στο  Underflow!

Στον χώρο της free jazz σκηνής, οι Evan Parker, Barry Guy και Μaya Homburger δεν χρειάζονται συστάσεις. Πρόκειται για ιστορικές φυσιογνωμίες στο είδος τους, που έχουν καθορίσει την εξέλιξη της ευρωπαϊκής αυτοσχεδιαστικής jazz. Είχαμε την μοναδική ευκαιρία να τους ακούσουμε στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, και μάλιστα μαζί με την υπέροχη Σαββίνα Γιαννάτου, η οποία είναι από τους λίγους  Έλληνες μουσικούς που έχουν ξανα-συνεργαστεί με τους Parker και Guy.  

 

Ξεκινώντας από το ισόγειο του underflow, ακούσαμε πρώτα τους Guy και Homburger σ΄ένα πανέμορφο ντουέτο, το οποίο συνδύαζε τις μπαρόκ επιρροές της Homburger με τον  jazz πειραματισμό. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές του ντουέτου υπήρξε το encore/ αφιέρωση στον SteveLacy, όπου η Homburger έκανε το βιολί της να ηχεί σαν το σαξόφωνο του Lacy. Η συναυλία συνεχίστηκε στο υπόγειο του underflow, με τη Γιαννάτου και τον Guy σε απολαυστικό αυτοσχεδιαστικό ντουέτο. Αν κάποιος μπορεί να πει ότι η φωνή και το ύφος της Γιαννάτου αδιαμφισβήτητα συνδυάζεται επιτυχημένα με το μπάσο του Guy, τότε ο συνδυασμός της με το σαξόφωνο του Parker ανήκει στα σπάνια μουσικά ταιριάγματα που όποιος το ακούσει, δεν μπορεί αν το βγάλει από το μυαλό του. Το ντουέτο Parker – Γιαννάτου και το σόλο του Parker–σαν να βγήκε με μια βαθειά ανάσα-, ήταν σίγουρα από τις πιο καθηλωτικές στιγμές του live.

Ήταν σπάνια και εξαιρετική η πρωτοβουλία του underflow, το οποίο άλλωστε, είτε ως πλουσιότατο δισκοπωλείο είτε ως συναυλιακός χώρος, αποτελεί όαση για τους Αθηναίους φίλους της free jazz (και όχι μόνο) σκηνής.

 

Μαρίνα Νοταρά

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.