Είδαμε και προτείνουμε το «Απέθαντο» στο Θέατρο 104!

Είδαμε και προτείνουμε το «Απέθαντο» στο Θέατρο 104!

Λίγα λόγια για το έργο (από το δελτίο τύπου): Η Αρετή είναι η μικρή και μοναδική κόρη μιας οικογένειας που έχει ακόμη εννιά αγόρια. Ορφανή από πατέρα, η μάνα της και τα αδέρφια της την προσέχουν ως κόρη οφθαλμού και την κρύβουν από τα μάτια του κόσμου. Όταν φτάνει σε «ηλικία γάμου», έρχονται επενδυτές από το εξωτερικό κι ένας από αυτούς -στο πλαίσιο της συνεργασίας του με έναν από τους αδερφούς της Αρετής, τον Κωνσταντή- ζητάει να την παντρευτεί.

Η Αρετή αρνείται, ο Κωνσταντής όμως καταφέρνει να πείσει τη μητέρα και τα αδέρφια του για την οικονομική δύναμη που θα έχουν στο εξωτερικό μετά από μια τέτοια «συναλλαγή». Έτσι, αυτός ο γάμος συμφερόντων πραγματοποιείται, ενώ η μητέρα ορκίζει τον Κωνσταντή να της φέρει κοντά της την μονάκριβή της όποτε κι αν τη χρειαστεί.

Όταν το θανατικό πέφτει στο πατρικό σπίτι της Αρετής κι όλα τα αδέρφια της πεθαίνουν, η μάνα απομένει μόνη και καλεί τον Κωνσταντή από τους νεκρούς για να αναλάβει τις ευθύνες του.

Εκείνος ζωντανεύει και γίνεται βρικόλακας, ψάχνοντας να βρει την Αρετή, η οποία πλέον ζει χαρούμενη μες στα πλούτη. Η ίδια, έχοντας σχεδόν ξεχάσει τον πρότερο εαυτό και τη ζωή της, πείθεται να γυρίσει πίσω. Καθώς, όμως, επιστρέφουν στο πατρικό τους, η Αρετή συνέρχεται, ξαναθυμάται το παρελθόν της και αντιλαμβάνεται ότι ο Κωνσταντής είναι πλέον νεκρο-ζώντανος. Αποφασίζει τότε να δώσει ένα τέλος. Η Αρετή με τη μάνα της απομένουν μόνες, έχοντας πια εκείνες στα χέρια τους τα ηνία της ζωής τους. Πώς θα επιλέξουν να συνεχίσουν;

 

Η παράσταση: Επί σκηνής τρία πρόσωπα. Χιλιοτραγουδισμένα από γενιές και γενιές. Η μάνα, η Αρετή κι ο Κωνσταντής. Ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο και ανασύρουν τον οικογενειακό μύθο τους στο σήμερα. Επιλέγουν η ιστορία τους να μην μείνει μέσα στο κάδρο - άλλωστε στην παράσταση αυτή τα κάδρα μιλούν, γίνονται ο καθρέφτης της συνείδησης των ηρώων και τους στοιχειώνουν. Αλλά να γίνει φόρος τιμής για όλες εκείνες τις εύθραστες ψυχές που δεν τόλμησαν, δεν αντιστάθηκαν και έζησαν τη ζωή των άλλων.

Η σκηνική απόδοση της ιστορίας γίνεται με χρήση ποικίλων μέσων, θεατρικών και τεχνολογικών, όπως σωματικές κινήσεις που παραπέμπουν στους μίμους, τεχνικές stand up comedy, videos και animation, με τους ηθοποιούς να προσαρμόζονται άρτια στις εναλλαγές. Πρόκειται για μια παράσταση που σου δίνει την αίσθηση ενός χειροποίητου παραμυθιού, με τον ενθουσιασμό της δημιουργίας και τις ενδεχόμενες ατέλειες του πειραματισμού. Προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, να μας προβληματίσει και τελικά να μας κάνει να αναρωτηθούμε «Ο κόσμος άλλαξε; Θα αλλάξει άραγε ποτέ;». Στο «Απέθαντο» η Αρετή κι η μάνα, οι δυο γυναικείες φιγούρες του έργου, δεν πεθαίνουν, αλλά ξεκινούν ένα ξέφρενο χορό θανάτου πάνω στα απομεινάρια του κόσμου τους και με τα μάτια καρφωμένα στον ορίζοντα ονειρεύονται το μέλλον, ίσως λίγο φωτεινότερο.

Όλες οι πληροφορίες για την παράσταση είναι εδώ!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.