Είδαμε: «Interview» της ομάδας «Εμείς» στο Θέατρο Αλκμήνη

Είδαμε: «Interview» της ομάδας «Εμείς» στο Θέατρο Αλκμήνη

Έχετε πάει σε interview για δουλειά; Έχετε αντιμετωπίσει αφεντικά (και δεν εννοώ τύπου... Spingsteen); Αν ναι, συνεχίστε να διαβάζετε. Αν όχι, τότε μάλλον είστε από τη μεριά της «Κυρίας Φωνής», της εξουσίας, που οδηγεί με αργά βήματα τους υποψήφιους για κάποια δουλειά, στο να εκτροχιαστούν!

Όλα αυτά συμβαίνουν στο θέατρο Αλκμήνη, στα Πετράλωνα, όπου πραγματοποιείται ένα interview για δουλειά με τέσσερις υποψηφίους με νούμερο στο πέτο και μια φωνή να τους καθοδηγεί και να τους ρωτάει τα πάντα!

 

Η υπόθεση του έργου

Μια άβγαλτη πτυχιούχος, ένας μαθηματικός, μια ηθοποιός ή ίσως και ζυθοποιός, και ένας ανειδίκευτος εργάτης που κάνει τα πάντα. Η φωνή ακούγεται μειλίχια μα τόσο βάρβαρη σε αυτά που ζητάει. Αξιολογεί κάθε ερωτώμενο, ζητάει αλλόκοτα πράγματα: σεξουαλικές επιδόσεις, πτυχία, χορευτικές ικανότητες, συνδικαλιστικό παρελθόν και πολλά άλλα.

Η συνέντευξη ξεκινάει τυπικά, σε ζεστό και φιλικό κλίμα. Οι υποψήφιοι χαλαρώνουν, λένε τα σώψυχά τους. Η φωνή αρχίζει σιγά-σιγά να τους χειραγωγεί, υποβάλλοντας τους παράλογες ερωτήσεις και υποχρεώνοντάς τους σε εξευτελιστικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι είναι σε απόγνωση και δεν έχουν τίποτα να χάσουν ή μήπως... έχουν; Ένα δάχτυλο, το αυτί τους; Κάτι τέλος πάντων; Μια κανιβαλιστική διαδικασία ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη όσο το έργο τρέχει!

Οι συντελεστές

Φορώντας και εμείς νούμερα, αν και θεατές, είδαμε τη Ναταλία Αθανασιάδη, την Κατερίνα Μίχου, τον Νάσο Φρίγγη και τον Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη να υπακούουν πειθήνια στη φωνή της Βασιλικής Κούλη.

Το έργο της ομάδας «Εμείς» που γράφτηκε σε δύσκολες εποχές, χοντρικά πριν από μια δεκαετία, παραμένει δυστυχώς επίκαιρο. Ο Χρήστος Θάνος, μέλος της ομάδας, σκηνοθετεί με ένα παράξενο σκαμπανέβασμα: ένα «κρύο-ζεστό», τόσο για τους ηθοποιούς όσο  και για τους θεατές. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει, όσο περνάει η ώρα, να ξετυλίξει το έργο ώστε τελικά να φτάσει στην κορύφωση της παράνοιας του «Interview». Επειδή είμαι λίγο...γεράκος, ίσως να μείωνα λίγο τα χορευτικά κομμάτια. 

Η «φωνή» είναι απολαυστική και όσο spooky πρέπει. Τεχνικά, έχει ωραίο ήχο ενώ οι χρωματισμοί στη φωνή βοηθούν, κάνοντας «αδιάφορη» την απουσία της από τη σκηνή. Οι τέσσερεις υποψήφιοι παίζουν μεστά. Ίσως να ξεχώριζα λίγο περισσότερο τις δύο κυρίες που μου άρεσαν ένα «κλικ» παραπάνω. Μην αδικώ όμως τον Φρίγγη και τον Χατζημιχαηλίδη που είναι άψογοι στους ρόλους τους. Να σημειώσω ότι στην αρχή η Βιργινία Μιχαήλ δίνει τις κατάλληλες «οδηγίες» για ό,τι επακολουθήσει και το κάνει θαυμάσια!

Το έργο έχει στοιχεία από το σύμπαν του Όργουελ και ένα πολύ αστείο στιγμιότυπο που μου θύμισε το «High Fidelity». Είναι μια δραματική κωμωδία για όλα όσα βιώνουν οι υποψήφιοι στις συνεντεύξεις. Με νούμερα στο πέτο, άνθρωποι δίχως όνομα.

Να το δω;

Να το δεις, ειδικά αν έχεις παρελθόν στις συνεντεύξεις για ένα κομμάτι ψωμί, αν έχεις ζητήσει μια αύξηση που δεν είδες ποτέ, αν έχεις τρια πτυχία αλλά δεν έχεις «μέσον».

Που;

Θέατρο Αλκμήνη | Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα | 210 3428650

Κάθε Τρίτη στις 21:15 | Διάρκεια 85'

Όλες οι πληροφορίες για την παράσταση βρίσκονται εδώ.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.