«Εδώ έξω» του ΙΣΝ

«Εδώ έξω» του ΙΣΝ

«Εδώ έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από στήριξη αλλά και πολλοί που είναι πρόθυμοι να τους συμπαρασταθούν. Eδώ έξω υπάρχουν πρωτόγνωρα προβλήματα αλλά και καινοτόμες ιδέες. Eδώ έξω υπάρχουν αδιέξοδα αλλά και πολλοί νέοι δρόμοι. Εδώ Έξω: Ένα ντοκιμαντέρ για την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση.»

Το ντοκιμαντέρ «Εδώ έξω» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες και μέσα σε λιγότερο από μια ώρα προσπάθησε να συμπεριλάβει την πρωτοβουλία των €100.000.000. Η πρωτοβουλία, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί, αποσκοπούσε κυρίως να συμβάλει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, βοηθώντας εκείνους που είχαν περισσότερη ανάγκη να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συγκυρίες με τον λιγότερα επώδυνο τρόπο. Από την πρωτοβουλία επωφελήθηκαν μη κυβερνητικοί οργανισμοί και χιλιάδες άτομα μέσα από 218 δωρεές. Μέσα σε λίγα λεπτά, προφανώς και δεν επιτεύχθηκε να γίνει εικόνα και ήχος ο αντίκτυπος των δωρεών, παρά μόνο στο ελάχιστο. Σίγουρα όμως ήταν ένας έξυπνος τρόπος παρουσίασης και ανάμειξης των εμπλεκόμενων για να κλείσει μια τέτοια πρωτοβουλία. Παράλληλα, το ντοκυμαντέρ συνοδεύει η έρευνα της Deloitte που παρουσιάζει αριθμητικά τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας ενάντια στην κρίση.

Το ΙΣΝ ανέπτυξε προγράμματα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής, κινητές ιατρικές μονάδες, εκπαίδευσης στην κοινωφελή δράση, στήριξης ατόμων με προβλήματα όρασης, κοινωνικής κατοικίας και υποστήριξης αστέγων. Μέσα από τα προγράμματα δημιούργήθηκαν περίπου 3.000 θέσεις εργασίας προσελκύοντας αξιόπιστους οργανισμούς και πλήρως ευθυγραμμισμένους με τους στόχους της πρωτοβουλίας και τους πυλώνες δραστηριότητας του ιδρύματος. 

Το ντοκυμαντέρ, αφενός μέσα από μαρτυρίες των οργανισμών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία και αφετέρου από μαρτυρίες και την προσωπική προσέγγιση των εργαζομένων του ιδρύματος και του Δ.Σ. του, κατάφερε να μεταφέρει, χρωματίζοντας συναισθηματικά, τον θετικό αντίκτυπο των επενδύσεων, που θα μπορούσε –και όχι άδικα- να παρουσιαστεί ως σοκαριστικά θετικός, αλλά όχι να μιλήσει ούτε στο ελάχιστο για την προβλεπόμενη βιωσιμότητα των δράσεων. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκυμαντέρ, τη σκηνοθεσία του οποίου επιμελήθηκε ο Θωμάς Κιάος και την παραγωγή η εταιρία AVION Films, εδώ.

Κωνσταντίνος Κούκος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.