Δημόσια τέχνη στην Αθήνα

Δημόσια τέχνη στην Αθήνα

Άπειρες φορές έχουμε περάσει από τη ρωμαϊκή αγορά, τους Αέρηδες, όπως πολλοί την λένε λόγω του ομώνυμου μνημείου. Αυτό το χώρο επέλεξε ο Τίνο Σεγκάλ για να παρουσιάσει το έργο του και όχι άστοχα. Δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που καθημερινά έκαναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ενώ έκαναν τη βόλτα τους μέσα στην αγορά, συζητούσαν, φιλοσοφούσαν, ενημερώνονταν κλπ. Μπαίνοντας, λοιπόν, ως επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο ξεκινάμε να συνομιλούμε με τους ανθρώπους που ενσαρκώνουν την ιδέα του Σεγκάλ, οι οποίοι μας υποδέχονται και μας παραλαμβάνουν από την είσοδο. Φυσικά, αβίαστα, ενώ κάνεις βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο έρχεσαι με επαφή με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών (έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τη σειρά και την ηλικία των συνομιλητών). Η συζήτηση έχει θέμα την «πρόοδο». Για πρώτη φορά κάποιος καταφέρνει τόσο εύστοχα να ενεργοποιήσει έναν αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα με τον τρόπο που το έκαναν οι πρόγονοί μας.

Σε χώρο δίπλα στους Αέρηδες η ομάδα ΝΕΟΝ  παρουσιάζει ένα ακόμη έργο του Σεγκάλ. Αν και συχνά καχύποπτος απέναντι στη μοντέρνα τέχνη, έσπευσα να βιώσω την εμπειρία. Η διαδικασία απλή. Μπαίνουμε σε ένα ολοσκότεινο δωμάτιο-πίσσα σκοτάδι. Διστακτικά, προχωράμε με το φόβο ότι κάπου θα σκοντάψουμε. Πριν προλάβουμε να νιώσουμε συναισθήματα παρόμοια με αυτά που νιώθαμε μικροί στο «σπίτι του τρόμου», το δρώμενο έχει ήδη ξεκινήσει. Ήχοι προερχόμενοι αποκλειστικά από ανθρώπους  δημιουργούν υποβλητικούς ρυθμούς. Περιπλανώμενοι στο χώρο αντιλαμβανόμαστε πως είμαστε περικυκλωμένοι από τους performers. Δε θα πω πολλά. Το μισάωρο που ακολούθησε περιγράφεται με τρεις λέξεις: ήχοι-κίνηση-αλληλεπίδραση. Όλα φυσικά, αβίαστα, απόλυτα συγχρονισμένα . Κάποια στιγμή ξεχνάς το σκοτάδι, τα μάτια συνηθίζουν. Δεν μπορώ να εξηγήσω το πώς αλληλεπιδράς με τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο δρώμενο, αλλά για ένα περίεργο λόγο το ένιωσα. Δεν κατάλαβα αυτό που λένε «τι θέλει να πει ο ποιητής Σεγκάλ» όμως δε μετανιώνω που βρέθηκα εκεί. Ένα διαφορετικό βίωμα, ίσως από τις λίγες στιγμές που αφήνουμε τις αισθήσεις μας να λειτουργήσουν τόσο ελεύθερα.

 
 
 

...

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματός του ΝΕΟΝ Διαδρομές, παρουσιάζει έκθεση του βερολινέζου καλλιτέχνη Tino Sehgal. Η έκθεση, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Asad Raza, αποτελεί την πρώτη παρουσίαση έργων του Sehgal σε εξωτερικό χώρο.

 Η έκθεση θα αναπτυχθεί εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε γειτονικό χώρο. Ακολουθώντας τη μοναδική πρακτική του Sehgal, η έκθεση δεν περιλαμβάνει εγκαταστάσεις. Τα έργα συνθέτονται αποκλειστικά από περιπατητική φιλοσοφική συζήτηση, χορογραφία και ήχους.

Η παρουσίαση των έργων του Sehgal σε αρχαιολογικό χώρο της κλασικής Αθήνας εντάσσεται στην προσπάθεια του ΝΕΟΝ για ενεργοποίηση του ιστορικού κέντρου της πόλης με δράσεις που στοχεύουν στην επαναδραστηριοποίηση των δημόσιων χώρων και ένταξή τους στην καθημερινή πολιτιστική ζωή της πόλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά, τις ώρες λειτουργίας της Ρωμαϊκής Αγοράς, καθώς και το βράδυ σε εσωτερικό χώρο.

Αντώνης Μπάτζιος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.