Διεθνής μέρα Μουσείων - Ευρωπαική Νύχτα Μουσείων

Διεθνής μέρα Μουσείων - Ευρωπαική Νύχτα Μουσείων

Υπάρχει μέρα και νύχτα μουσείων; Εκτός από την ταινία του Μπεν Στίλερ δεν πίστευα ποτέ πως θα μπορούσαν τα μουσεία να ανοίξουν και ολόκληρη μέρα και νύχτα και μάλιστα να γιορτάζουν.
Μέχρι που ανακάλυψα την ευρωπαϊκή νύχτα Μουσείων που γιορτάζεται 16 Μαΐου καθώς και την Διεθνή Μέρα Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Μαίου. Η 18η Μαΐου ορίστηκε το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Οπότε φαντάζεστε ότι σας περιμένει ένα διήμερο εορτασμού και... ξενυχτιού!
Φέτος το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ λαών. Για το 2015 το ICOM έχει επιλέξει το θέμα "Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές", επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μία κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα. Μια κοινωνία με προοπτικές. 
Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό Μουσείο ή μουσειακός χώρος έχει την τιμητική του. Φέτος τιμώμενο μουσείο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων), όπου θα πραγματοποιηθουν εκδηλώσεις από 15 έως 24 Μαΐου. Ο εορτασμός θα ξεκινήσει με μια  ημερίδα με θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό».
Τα Μουσεία συνδέθηκαν για πολλά χρόνια με μία πιο στημένη, κλασική ακόμα και "βαρετή" εμπειρία. Πλέον μέσα από διαφορετικές δράσεις δείχνουν και μία άλλη πλευρά στο κοινό τους, πιο διαδραστική και βιωματική. Παρακολουθώ τον θεσμό χρόνια και είναι μία από τις ευκαιρίες που έχουμε να απολαύσουμε τα μουσεία μας με ελεύθερη είσοδο σε μία εντελώς διαφορετική και πιο εορταστική λειτουργία. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, προβολές, διαλέξεις αλλά και πάρτυ με guest παραγωγούς!
Τα μουσεία που έχουν ειδικές δράσεις λόγω εορτασμού είναι πολλά.

Μάθετε το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ αλλά και στα παρακάτω links.

Νέο Μουσείο Ακρόπολης: http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/eyropaiki-nyhta-moyseion-diethnis-imera-moyseion-2015
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: http://www.technopolis-athens.com/web/guest/events
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3771&cnode=22&clang=0
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή: http://www.gnhm.gr/events-page/
Μουσείο Παιδικής Τέχνης: http://www.childrensartmuseum.gr/view_event/231/pagkosmia-imera-moyseiwn
Μουσείο Μπενάκη: http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=203000001&sid=1708
Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας: http://www.mce.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%B7/
Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας: http://www.gastronomymuseum.gr/
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: http://www.ime.gr/fhw/ 
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος: http://www.jewishmuseum.gr/gr/information/welcome.html
Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης: http://www.melt.gr/gr/to-mouseio/nea/
Νομισματικό Μουσείο Αθήνας: http://www.nma.gr/exb_1stf1.htm
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: http://www.namuseum.gr/wellcome-gr.html
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: http://www.byzantinemuseum.gr/?nid=1953
Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη: http://www.thf.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&eventid=669
Ίδρυμα Ευγενίδου: http://www.eugenfound.edu.gr/

Μαρία Καρδασιλάρη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.