All Of Us Strangers: Ανθρώπινο, βαθιά ανθρώπινο σινεμά

All Of Us Strangers: Ανθρώπινο, βαθιά ανθρώπινο σινεμά

Ο Άνταμ είναι σεναριογράφος και ζει μόνος, ή σχεδόν μόνος σε έναν ουρανοξύστη στο Λονδίνο. Η μοναξιά του απλώνεται πάνω από την πολύβουη πόλη, με μια αίσθηση βγαλμένη από το «28 Μέρες Αργότερα». Τα παιδικά του χρόνια τον ταλανίζουν, όπως όλους μας άλλωστε.

Ο παράξενος Χάρι, ο μοναδικός άλλος ένοικος στον ουρανοξύστη χτυπάει το κουδούνι του Ανταμ την ώρα που παίζει το «The Power of Love» των Frankie Goes to Hollywood. Ο γείτονας, κάνοντας τίμιο καμάκι, με ένα ουίσκι στο χέρι θα προτείνει μια ερωτική συνεύρεση, κάτι που δεν θα συμβεί άμεσα, αλλά δεν θα αργήσει κιόλας.

Ο έρωτας πάντα ξεκλειδώνει «δωμάτια» και το πιο σκοτεινό «δωμάτιο» του Άνταμ, ο θάνατος των γονιών του σε τροχαίο, 30 χρόνια πριν, θα ανοίξει διάπλατα.

 

Θα ξεκινήσει να επισκέπτεται το πατρικό του σπίτι όπου οι γονείς του «ζουν». Θα ανοιχτεί και θα συζητήσει, με αρκετές δόσεις χιούμορ, για τη σεξουαλικότητά του, αλλά και για την απώλειά τους. Επειδή οι νεκροί ποτέ δεν... πεθαίνουν και μένουν πάντα στην ηλικία που μας άφησαν, έτσι και ο Άνταμ με τους γονείς του είναι πια συνομήλικοι.

Η φαντασία περιπλέκεται άψογα με την πραγματικότητα και μικρά ψήγματα μυστηρίου καλύπτουν τις επισκέψεις στο πατρικό σπίτι. Στους ρόλους των γονιών ο Jamie Bell και η Claire Foy παίζουν όμορφα και συμπληρώνουν το εξαιρετικό δίδυμο των Andrew Scott και Paul Mescal.

Το έργο του Andrew Haigh βασίζεται στο μυθιστόρημα «Strangers» του Taichi Yamada και μπορούμε να φανταστούμε να συμβαίνει στο Τόκιο ή σε οποιαδήποτε άλλη δυστοπική μεγάπολη του κόσμου. Κλαμπ, ναρκωτικά, σκοτάδι, εσωτερικό σκοτάδι και ουρανοξύστες για να χωρέσουμε. Είμαστε μόνοι ή μήπως όχι;

Ατμοσφαιρικό, καλογυρισμένο, ήρεμο μέσα στον χαμό των συναισθημάτων που κατακλύζουν τους πρωταγωνιστές. Δεν υπάρχουν κομπάρσοι, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι την θέση τους έχει πάρει το αστικό τοπίο.

Γιατί το ομοφυλοφιλικό στοιχείο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον; Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το έργο με μαλακό τρόπο, φέρνει τον έρωτα μπροστά, ανεξάρτητα από το φύλο. Δεν συμβαίνουν τραγωδίες αλά «Brokeback Mountain» και πιστεύω ότι τα 20 χρόνια δυναμικού outing των ομοφυλόφιλων αποτυπώνονται στο πόσο φυσιολογικά συμβαίνουν όλα στο έργο, ακόμα και στις συζητήσεις με τους γονείς που αν και 30 χρόνια πίσω (μακάβριο το αστείο μου) συζητούν και αποδέχονται όσα τους λέει ο γιός τους.

Το σινεμά και οι τέχνες γενικότερα, πάντα πρωτοπορούν. Κάτι που συμβαίνει και στο «All of Us Strangers» καθώς δεν επιθυμεί να σοκάρει αλλά να αποδώσει το ερωτικό στοιχείο ανεξάρτητα από προτιμήσεις.

Θυμίζει David Lynch, αλλά και «Έκτη Αίσθηση». Να το δείτε. Να πηγαίνετε σινεμαδάκι! Είναι συγκινητικό, χαλαρό και τσιτωμένο ταυτόχρονα. 

Σκηνοθεσία: Andrew Haigh

Πρωταγωνιστούν: Andrew Scott | Paul Mescal | Jamie Bell | Claire Foy

Διάρκεια: 103'

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.