Ακούσαμε το νέο άλμπουμ των Arctic Monkeys, The Car!

Ακούσαμε το νέο άλμπουμ των Arctic Monkeys, The Car!

Έπειτα από μια παύση τεσσάρων χρόνων οι Arctic Monkeys επιστρέφουν δυναμικά στα μουσικά ‘δρώμενα’ με τον νέο τους δίσκο, The Car. Ξεχωριστές μελωδίες, στίχοι που πατούν γερά στα πόδια τους, ικανοί να κερδίσουν και τους πιο απαιτητικούς ακροατές, και μια ενορχήστρωση με πολλές εκπλήξεις.

Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον ότι οι Arctic Monkeys μετά το Tranquility Base Hotel & Casino έκαναν μια ‘στροφή’, ίσως ιλιγγιώδη, σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε. Δεν μας θυμίζουν τον εξολοκλήρου ροκ (ενίοτε και παν ροκ) ρυθμό, τους στίχους και τη μουσική όλων των προηγούμενων άλμπουμ τους. Ακολουθούν πιο lounge, funk και baroque pop στοιχεία, χωρίς όμως να αποτάσσουν ποτέ τις rock βάσεις τους που θεμελιώνουν ακόμη και τα πιο pop κομμάτια τους. Οι στίχοι αντίστοιχα έχουν ‘χάσει’ την οργιώδη μανία τους για έκφραση συναισθημάτων, αντικαθιστώντας τη με μια νωχελική-παθητική περιγραφικότητα γεγονότων, μια νηφάλια αντιμετώπιση όσων αισθάνεται ο δημιουργός. Σίγουρα, λοιπόν, το αγαπημένο συγκρότημα μας έχει εισαγάγει σε μια άλλη μουσική εποχή ωρίμανσης για τους ίδιους.

Σε αυτή την εποχή ανήκει και το The Car. Ήδη από το πρώτο τραγούδι, There’d Better Be A Mirrorball, μπαίνει κανείς στο concept του νέου δίσκου. Ένα καλό ξεκίνημα που κεντρίζει την προσοχή του ακροατή, με τη φωνή  του Alex Turner να μην έχει χάσει ούτε λίγο τον αισθησιακό χρώμα της. Ακολουθούν τα I Ain’t Quite Where I Think I Am και Sculptures Of Anything Goes με την απόμακρη μελωδία του. Το Jet Skis On The Moat θα μπορούσε να ανήκει άνετα σε έναν επίδοξο δίσκο jazz των 70’s, ενώ το Body Paint σε έναν χρονικά παρόμοιο soul-pop δίσκο. Αναμφίβολα το ομώνυμο The Car τραβά αμέσως την προσοχή. Λίγο οι πινελιές της ηλεκτρικής κιθάρας, λίγο το αποφασιστικό πιάνο και οι στίχοι ‘But it ain’t a holiday until/ You go to fetch something form the car’  και απευθείας νιώθεις ότι οδηγείς σε μισοσκότεινους δρόμους με μια δραματική ιστορία να σε συνοδεύει. Την αλλαγή στο τοπίο φέρνουν τα Big Ideas και Hello You, το πρώτο σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, το δεύτερο με μια διασκεδαστική funk διάθεση που σε παρασύρει να χορέψεις. Την αυλαία κλείνουν το μελωδικό Mr Schwartz και το  Perfect Sense με συνοδεία βιολιού.

Ξεχωρίσαμε τα There’d Better Be A Mirrorball, Jet Skis On The Moat, The Car και Hello You

Το Car των Arctic Monkeys μας παίρνει μακριά σε νοσταλγικά roadtrips με θέα ηλιοβασιλέματα, στάχυα και φωτισμένους οδικούς άξονες. Φορέστε τις ζώνες σας και απολαύστε.

 

 

 

 

 

 

http://arcticmonkeys.ffm.to/thecar

«The Car» artwork, photo: Matt Helders.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.