Είδαμε το Ύψωμα 731 του Άρη Μπινιάρη στο θέατρο Πορεία!

 Είδαμε το Ύψωμα 731 του Άρη Μπινιάρη στο θέατρο Πορεία!

Η παράσταση ανασυνθέτει ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός. Του 1941. Τότε, σε ένα ύψωμα κοντά στην Κλεισούρα δόθηκε μία από τις σημαντικότερες μάχες του ελληνικού στρατού ενάντια στο ιταλικό μέτωπο. Μια σχετικά παραγνωρισμένη μάχη που αποκτά τη δική της, ροκ, θεατρική φωνή σαν μια φυσική εξέλιξη του χορού της αρχαίας τραγωδίας.

Ο Μπινιάρης επιλέγει για άλλη μία φορά τη μουσική να πρωταγωνιστεί και το λόγο να είναι ουραγός. Δύο μικρόφωνα, δύο φωνές, άλλοτε ξεχωριστές άλλοτε ως μία, που μεταφέρουν τον παλμό των στιγμών εκείνων. Άνθρωποι ήταν οι στρατιώτες αυτοί, με πάθη κι αδυναμίες. Που φοβήθηκαν, που μετάνιωσαν, μα που πάλεψαν μέχρι το τέλος. Με ό,τι είχαν. Κι οι δύο ηθοποιοί με ό,τι έχουν μεταφέρουν τον παλμό του τότε.

Στο πεδίο ρέει νεανική ενέργεια και δύναμη που διαπερνούν τα όρια της σκηνής και φτάνουν μέχρι την πλατεία. Έντονο και συναισθηματικό ταυτόχρονα, σε ομιχλώδης ατμόσφαιρα, με δυναμική μουσική και ρυθμική ποιητική αφήγηση που παρασύρουν στο συγκινησιακό κλίμα της εποχής, προκαλώντας τους θεατές να σκεφτούν εάν είναι εφικτό να νικήσουμε δυνάμεις που φαντάζουν άτρωτες και ισχυρές.

Η παράσταση αποτελεί ένα ωραίο παράδειγμα για την κατασκευή διαθεματικών ενοτήτων στην εκπαίδευση και έναν τρόπο για την διδακτική του μαθήματος της ιστορίας και την ανασύνθεση των ιστορικών γεγονότων.  Όλα τα στοιχεία του έργου συνιστούν μια καλή πρόταση για εκπαιδευτική επίσκεψη στο θέατρο.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

 

Σύνταξη: Χ. Θάνου, Μ. Χαντζή

Χριστίνα Θάνου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.