Top 5 βιβλία για foodies

Top 5 βιβλία για foodies

Φυσικά εννοώ τα δικά μου top 5 βιβλία για foodies. Αυτά που θεωρώ απαραίτητα να έχει ξεφυλλίσει τουλάχιστον μία φορά όποιος πραγματικά αγαπάει και ενδιαφέρεται για το φαγητό.
Όπως και με τα μαχαίρια μου, κάθε φορά, έχω σε αναμονή και το επόμενο βιβλίο, για να σβήσω από το bucket list. Και όπως θα δείτε και από τη λίστα που ακολουθεί, δεν είναι αυστηρά βιβλία μαγειρικής με συνταγές. Πάντα ψάχνω για το ερέθισμα από ένα βιβλίο, την έμπνευση ή τις απαντήσεις στις άπειρες ερωτήσεις που μου γεννιούνται καθημερινά, για ότι φυσικοχημικό συμβαίνει μέσα στις κουζίνες. Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν έχουμε:

 1. Ingredients (Loukie Werle, Jill Cox)
Η απόλυτη έμπνευση, με άπειρες εικόνες και μηδέν συνταγές. Το αγαπημένο μου βιβλίο. Αμέτρητες συνταγές μου έχουν ξεκινήσει από εδώ. Ξεφυλλίζεις, συνδυάζεις υλικά από διάφορες κατηγορίες και δημιουργείς. Χωρίζει σε 11 ενότητες υλικά από όλο τον κόσμο, με απίστευτα ζωντανές φωτογραφίες, που θέλεις να τα μαγειρέψεις και να τα δοκιμάσεις όλα. ‘Αα αυτό είναι τελικά’, θα πεις πολλές φορές στον εαυτό σου και θα εντυπωσιαστείς από το πόσα θα μάθεις, με μερικά μόνο ξεφυλλίσματα.

2. Τί είπε ο Αΐνστάιν στο μάγειρά του; (Robert L. Wolke)
Ναι, υπάρχουν πιο εξειδικευμένα και τεχνικά βιβλία για να σου λύσουν τις απορίες στην κουζίνα, (Μοριακή Γαστρονομία - Herve This, On Food and Cooking - Harold McGee), αλλά σου εγγυώμαι ότι θα βαρεθείς και δεν θα προχωρήσεις πέρα από τις 5-6 πρώτες σελίδες.  Το βιβλίο του Wolke όμως, είναι τόσο διασκεδαστικό και εύκολο, που κυριολεκτικά το διάβασα μονορούφι. ‘Γιατί η σοκολάτα λιώνει στο στόμα; τί περιέχει το νερό της βρύσης; γιατί το κρέας κοντά στο κόκκαλο είναι πιο γλυκό; τα μικροκύματα καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά; γιατί δεν κολλάνε τα αντικολλητικά τηγάνια;! Δεν μπορεί, σου κίνησα την περιέργεια.

3. Στην Κουζίνα με τον Μπουρνταίν (Άντονυ Μπουρνταίν)
Ναι ξέρω τι θα πεις, το ‘Κουζίνα Εμπιστευτικό’ του είναι καλύτερο, αλλά εγώ πλέον το ξεπέρασα. Το έχω διαβάσει 3 φορές, γι’ αυτό μιλούσαμε μόνο στην σχολή μαγειρικής και ο Μπουρνταίν έβαλε κι αυτός το χεράκι του στο ροκσταρισμό του μάγειρα, κάνοντας φυσικά και τον εαυτό του, απίστευτα διάσημο. Το έχουν προλογίσει στις ελληνικές έκδοσεις ο Μαμαλάκης και ο υπερδάσκαλος Γιώτης, παρακαλώ προτίμησε το δεύτερο. Εξακολουθώ να ψηφίζω όμως, το ‘ Στην Κουζίνα με τον Μπουρνταίν’ πρώτο. Εδώ μας λέει την αλήθεια, τον ακολουθούμε στο Les Halles στη Νέα Υόρκη, κάνουμε βάρδιες μαζί του στην κουζίνα και μας μαθαίνει τα πάντα. Περιλαμβάνει τίμιες συνταγές, που αν και σε κάποια σημεία ο Μπουρνταίν κάνει λάθη, το αποτέλεσμα είναι όσο πιο γνήσιο στην πραγματικότητα γίνεται. Θες να ξεκινήσεις μαγειρική καριέρα; Διάβασέ το πρώτα. 

4. What I Eat - Around the world in 80 diets. (Peter Menzel, Faith D’ Aluisio)
Εδώ οι συγγραφείς - φωτογράφοι, μας ταξιδεύουν σε 30 χώρες, μέσα από 80 ημερήσιες διατροφές ανθρώπων, από 800 έως 12.300 θερμίδες. Σε μία φωτογραφία για τον καθένα, συγκεντρώνουν ότι καταναλώνουν συνήθως σε μία μέρα και τα συμπεράσματα, είναι δικά σας να τα βγάλετε. Εμένα με βοήθησε να  καταλάβω πόσο διαφορετικά ‘τρώμε’ στον πλανήτη, πόσα λάθη και σωστά κάνουμε αλλά και πόσο λάθος μοιρασμένη είναι η τροφή.

5. Franklin Barbecue, A Meat Smoking Manifesto (Aaron Franklin, Jordan Mackay)
Εδώ πάει ακριβώς αυτό που θα έλεγε και ο Franklin, ‘last but not least’. Το έχω λίγο καιρό, γιατί εκδόθηκε πολύ πρόσφατα και ειλικρινά το λατρεύω. Το έχει γράψει ο πιο επιτυχημένος δημιουργός BBQ στον πλανήτη, ο Aaron Franklin, ιδιοκτήτης και pitmaster του ομώνυμου Franklin Barbecue, στο Austin του Texas. Στο οποίο μάλιστα ο κόσμος ξεκινάει να κάνει ουρά απ’ έξω, έως και 5 ώρες νωρίτερα από την ώρα που ξεκινάνε να σερβίρουν! Ο ίδιος, είναι υποψήφιος για το περίφημο βραβείο James Beard, για τη θέση του καλύτερου Southwest Chef των ΗΠΑ. Είναι ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από την αγάπη του Aaron, για αυτό που τόσο καλά ξέρει να κάνει και ακόμα κι αν είσαι άσχετος με το barbecue, (δεν είσαι, έχεις διαβάσει τα Low & Slow Parts 1 και 2) σίγουρα θα το ερωτευτείς. Δεν σε κουράζει με πολλές συνταγές, προσπαθεί μόνο να ‘εκπαιδεύσει’ την αντίληψη σου και να σε κατευθύνει στον σωστό δρόμο. Αξία ανεκτίμητη.

Καλή μελέτη λοιπόν και...καλά μυαλά!

 

 

Βασίλης Σπόρος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.