Στις κουζίνες μας, «απλά και διαφορετικά» με τον Γ. Ευγενειάδη | εκδ. Πεδίο

Στις κουζίνες μας, «απλά και διαφορετικά» με τον Γ. Ευγενειάδη | εκδ. Πεδίο

Πόσους μάγειρες και «foodies» ακολουθείτε στα social media; Πόσα βιβλία μαγειρικής έχετε στη βιβλιοθήκη σας; Πόσες φορές έχετε δοκιμάσει να υλοποιήσετε μια συνταγή από αυτές που περιγράφονται εκεί και τόσο η διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα απέχουν παρασάγγας από τις προσεγμένες φωτογραφίες και τα άρτια γυρισμένα βίντεο που σας κίνησαν το ενδιαφέρον; Και τελικά, μήπως η όλη σας εμπειρία ήταν κάπως αποκαρδιωτική;

Σε έναν κόσμο όπου η μαγειρική θεωρείται trend, όπου οι «food bloggers» και οι σεφ αντιμετωπίζονται σαν αυθεντίες και το φαγητό σχεδόν σαν επιστήμη και ένδειξη κοινωνικού status, έρχεται ένα «απλό και διαφορετικό» βιβλίο να μας θυμίσει την πραγματική του φύση και διάσταση.

Ο Γιώργος Ευγενειάδης, τεχνολόγος τροφίμων και καθηγητής αυτόνομης διαβίωσης και μαγειρικής σε ειδικά σχολεία μάς παρουσιάζει μία συλλογή από γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα που γδύνονται τα φανταχτερά τους ρούχα και εστιάζουν στην ουσία τους: στα απλά, μεσογειακά υλικά, στην κοινωνικότητα της διαδικασίας της μαγειρικής και του μοιράσματος ενός τραπεζιού.

Με ιδιαίτερη τρυφερότητα, λοιπόν, και απευθυνόμενος πραγματικά σε όλους μάς προσκαλεί να ξεφυλλίσουμε μία έκδοση γεμάτη από αυτές τις συνταγές που οι μαμάδες και οι θείες μας κρύβουν στα χειρόγραφα σημειωματάριά τους, υπό μία νέα οπτική.

Δοκιμάστε να φτιάξετε αλμυρά και γλυκά κριτσίνια, brownies και κολοκυθόπιτα, τηγανίτες (πείτε τες και pancakes δεν πειράζει!), πάστα φλόρα, σουφλέ ή ακόμη και τούρτες σπιτικές.
Δε θα χρειαστείτε μαγειρικά εργαλεία τελευταίας αιχμής, ούτε θα αναρωτηθείτε για κάποιο περίεργο υλικό. Όλα εδώ δανείζονται τη λογική του μετρήματος «με το μάτι» ή τουλάχιστον «με την κούπα» και στόχος είναι ένα αποτέλεσμα εύγευστο αλλά κυρίως μία διαδικασία παρασκευής στην οποία μπορούν να εμπλακούν άνθρωποι που δεν έχουν εντρυφήσει στη μαγειρική τέχνη και να τη χαρούν!

Το βιβλίο «απλά και διαφορετικά» προέκυψε σαν ιδέα μέσα από τη δουλειά του Γιώργου, όταν κλήθηκε να μαγειρέψει σε μία τάξη με «δύσκολα» και ιδιαίτερα παιδιά και με μηδαμινές πρώτες ύλες, ακριβώς μάλλον όπως συμβαίνει και σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Σε μία προσπάθεια να προσαρμοστεί σε αυτό το περιβάλλον κατέληξε να διαμορφώνει τις συνταγές της οικογένειάς του (μιας οικογένειας που θυμίζει αρκετά αυτήν της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» - διαβάστε εδώ την όμορφη συζήτηση που είχαμε πριν λίγο καιρό) σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τις ιδέες των μαθητών του. Κι έτσι υλικά απλά και χαμηλού κόστους μεταμορφώθηκαν σε μοσχομυριστά ψωμιά, αχνιστές πίτες και λαχταριστά κέικ.

Στο βιβλίο εκτός από τις συνταγές οι οποίες παρουσιάζονται σχεδόν σαν κόμικ, με υπέροχα σχέδια από την εικονογράφο Δέσποινα Παπαχριστούδη, σχετικά με τα υλικά, τα σκεύη που θα χρειαστούμε και την εκτέλεση, θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για την προετοιμασία της κουζίνας, ενδιαφέροντα tips, αλλά και πληροφορίες σχετικά με την επιστήμη της τεχνολογίας τροφίμων.

Το «απλά και διαφορετικά» είναι ένα βιβλίο που μας προσκαλεί να μαγειρέψουμε στο σπίτι μας και να διασκεδάσουμε τη διαδικασία. Αποτελεί ένα πολύ καλό πρώτο μαγειρικό εγχειρίδιο για παιδιά, για αυτούς που τους αγχώνει η μαγειρική διαδικασία και κυρίως για όλους όσους η καθημερινότητα τους παρέσυρε στην εύκολη, αλλά εντελώς αυτιστική διαδικασία του delivery.
Μας θυμίζει την μαγειρική «κανονικότητα» που έχουμε ξεχάσει, υπόσχεται να «ξεκουμπώσει» τη δημιουργικότητά μας και να κάνει την «ατελή» συλλογή υλικών που έχουμε στο σπίτι μας να λάμψει μέσα από τις γευστικές ευκαιρίες που μπορεί να αποκαλύψει!

--

Το «απλά και διαφορετικά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

 

Η παρουσίασή του θα γίνει στο Μύρτιλλο καφέ (Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι / 2110123176) την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 19:00. (facebook event)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
• Στέλιος Παρλιάρος, Pastry Chef 
• Ιάκωβος Απέργης, Σεφ στο Τζάνειο Νοσοκομείο και Καθηγητής Μαγειρικής στο ΙΕΚ Praxis
• Χαρά Παλαιολόγου, Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου
• Άδα Σταματάτου, μητέρα του Γιάννη

 

 

• Παναγιώτης Κοντογιάννης, Αθλητής Καλαθοσφαίρισης Ατόμων με Αναπηρία
• ο συγγραφέας Γιώργος Ευγενειάδης, Τεχνολόγος Τροφίμων - Εκπαιδευτικός.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη Νοηματική Γλώσσα τον κ. Γεώργιο Στάθη, υπεύθυνο της εταιρείας HandsUp και Πρόεδρο του Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Φωτογραφία Γιώργου Ευγενειάδη: Μαρία Μιχαλινού

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.