Ramen Burger. Ήρθε για να μείνει;

Ramen Burger. Ήρθε για να μείνει;
 

Είχα την συμπτωματική τύχη να δοκιμάσω το Original Ramen Burger του Keizo Shimamoto, αρχές Ιούνη στην υπαίθρια αγορά φαγητού Smorgasburg στο Brooklyn στη Νέα Υόρκη. Βέβαια είχε ήδη γίνει τόσο διάσημο, που ο ίδιος ο chef απουσίαζε, σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας την αυτοκρατορία που χτυπάει μαζικά Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραληρούν και ο κόσμος κάνει ουρές που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντίστοιχες του cronut, του άλλου διάσημου υβρίδιου. Είναι άραγε το Ramen Burger, ένα προιόν που δημιουργήθηκε με σκοπό να το λατρέψουν τα social media ή ένα γνήσιο γαστρονομικό επίτευγμα που θα κερδίσει τη δική του θέση στην ιστορία των burger; 

 

Είχα ακούσει για το Ramen Burger, αλλά δεν ήξερα ότι θα βρισκόταν εκείνο το Σάββατο στο Brooklyn. Κυνηγούσα τους πάγκους με τα low & slow brisket και το κορεάτικο bbq, μέχρι που η ατελείωτη ουρά του ramen μου τράβηξε την προσοχή.  Έχοντας ήδη ικανοποιήσει την πείνα μου, περίμενα κι εγώ στη σειρά μέχρι να πάρω στα χέρια μου ένα γνήσιο Ramen Burger. Και η αλήθεια είναι ότι στην όψη ήταν αρκετά εντυπωσιακό και οι πρώτες μπουκιές απίστευτες. Παρέβλεψα το λάδι που έτρεχε στα χέρια μου και ότι δεν ήθελα πραγματικά να το τελειώσω. Είχα ένα Ramen Burger μπροστά μου και αυτό μου ήταν αρκετό. Μια εικόνα που είχε περάσει τόσες φορές μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, ήταν τώρα μπροστά μου και ήμουν ευτυχισμένος. To Shoyu Ramen Burger – όπως είναι ολόκληρο το όνομα του - , προέκυψε από την φιλία του Keizo Shimamoto και του George Motz, παρουσιαστή του Burger Land στο Travel Channel και τη συνήθειά τους να βγαίνουν έξω και να τρώνε burger και ramen ταυτόχρονα. Το καλοκαίρι του 2013 ο Shimamoto μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έβαλε μπροστά τα σχέδιά του για τη δημιουργία του Ramen Burger. Το burger προλογίστηκε πολύ πριν την παρθενική του εμφάνιση μέσω του goramen.com, blog που διατηρεί ο Keizo και η περιορισμένη αρχική του διάθεση το είχε κάνει ανάρπαστο πριν καν εμφανιστεί. Ένα burger που σου μαγνητίζει την προσοχή κατευθείαν μόλις περάσει από τα μάτια σου, παντρεύει τη σταθερή διαχρονικά αξία του burger με την κουζίνα της άπω ανατολής. Και αν δεν ήξερα την ιστορία του, θα ορκιζόμουν ότι είναι παιδί του David Chang. Η τρέλα έχει επεκταθεί και στη βιομηχανία τροφίμων, όπου εταιρίες πουλάνε συσκευασμένα ramen noodles με οδηγίες πάνω στο πακέτο για το πως να φτιάξετε το bun,  ενώ ήδη στις Φιλιππίνες έχει ξεκινήσει μια ανεξάρτητη ‘’μαιμού’’ αλυσίδα βασισμένη στο ramen burger. Η αλήθεια είναι επιστρέφοντας από το ταξίδι, πειραματίστηκα κατευθείαν με το ramen bun και έβγαλα μια δική μου εκδοχή του burger, κάτι που είχατε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε στο Street Food n Tunes Brooklyn vol.1 by debop.gr. Και η ψηφοφορία για τον νικητή της βραδιάς ανέδειξε όχι το Ramen Burger, αλλά το Smoked Brisket Brioche, ένα γνήσιο southern bbq, low & slow soul food. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη, γιατί ενώ το ramen έχει το παρουσιαστικό και τη βιτρίνα, σε σύγκριση με το σιγοψημένο brisket ήταν καταδικασμένο. Αλλά η κουβέντα περί low & slow και καπνίσματος είναι για κάποια άλλη στιγμή, μάλλον στιγμές γιατί και ιστορία έχει και τεχνική και άπειρες εφαρμογές. Παρόλα αυτά, μετά τα πειράματα με τα ramen buns, κατέληξα ότι ο καλύτερος τρόπος να τα απολαύσεις, είναι να βάλεις ανάμεσά τους ένα ‘’σαλτσερό μαγειρευτό’’, προέλευσης ανατολής, όπως το κορεάτικο bulgogi beef ή το fusion ταϊλανδέζικο κάρυ κοτόπουλο και να αφήσεις τα buns να απορροφήσουν την έξτρα σάλτσα και να ποτιστούν με γεύση.

 

Γι’ αυτό θα σας δώσω τη συνταγή για τα ramen buns και επιλέξτε εσείς τί θα σας έκανε χαρούμενους να συνδυάσετε μαζί τους και εγώ είμαι εδώ να το συζητήσουμε.

Ramen Buns ( για 2 τεμάχια)

 Υλικά και σκεύη

 

- 1 πακέτο ramen noodles (demae ramen ή oyakata noodles)

- 1 αυγό

- αλάτι ψιλό

- λίγο αραβοσιτέλαιο

- 2 τσέρκια διαμέτρου 10cm

-2 δοχεία ( από καφέ ή ζάχαρη διαμέτρου 10cm)

- Τηγάνι με επίπεδο πάτο

Βράζετε τα noodles για ακριβώς 10 λεπτά, τα σουρώνετε και τα αφήνετε σε ένα μπωλ στην άκρη για άλλα δέκα λεπτά να κρυώσουν λίγο. Σπάτε το αυγό σε ένα μπωλ ξεχωριστά, το χτυπάτε και μετά το ανακατεύετε με τα noodles να πάει παντού. Βάζετε τα τσέρκια σε ένα επίπεδο σκεύος (π.χ. ταψάκι) και μοιράζετε σε αυτά τα noodles. Τοποθετείτε τα δοχεία μέσα στα τσέρκια με την επίπεδη πλευρά τους να ακουμπάει τα noodles και πιέζετε να σχηματιστεί το bun. Βάζετε στην κατάψυξη για 3 ώρες.  Σε ένα τηγάνι με επίπεδο πάτο, ψήνετε τα buns και από τις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας λίγο αραβοσιτέλαιο μέχρι να ροδίσουν.

 
 

 

Βασίλης Σπόρος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.