Big Night

Big Night

(Ακούμε:)

Σίγουρα έχουν βγει αμέτρητες ταινίες σχετικά με το φαγητό και πιστέψτε με, τις έχω δει σχεδόν όλες.

 


Η επίδραση που είχε πάνω μου όμως το Big Night, πολύ πριν πάρω την απόφαση να πιάσω στα χέρια μου μαχαίρια και κατσαρόλες, ήταν απόλυτα καθοριστική. Και πως να μην ήταν άλλωστε;

Για όσους λοιπόν δεν την έχουν δει, κάτι που σας συνιστώ να κάνετε άμεσα, το στόρι έχει να κάνει με δύο αδέρφια Ιταλούς, τον Primo (Tony Shalhoub) και τον Secondo (Stanley Tucci), που προσπαθούν να σώσουν το ιταλικό εστιατόριο τους από την τράπεζα, διοργανώνοντας ένα μεγάλο δείπνο, με επίτιμο προσκεκλημένο τον πολυτάλαντο Louis Prima, τραβώντας έτσι τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να βάλουν την μικρή τους επιχείρηση στο χάρτη.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την στιγμή που ο Secondo, ζητάει από τον chef Primo, να βγάλουν από το μενού το ριζότο, επειδή έχει υψηλό κόστος σε υλικά και παραγωγή και οι πελάτες δεν το εκτιμούν και ο Primo ειρωνικά του λέει, ‘μα ναι φυσικά, να το βγάλουμε και να το αντικαταστήσουμε από αυτό, πως το λένε, πες το…. το hot dog’. Και αμέσως μετά, βγαίνουν από τα στόματα τους οι αιώνιες εστιατορικές αλήθειες. O Primo λέει ‘give people time, they learn’, εκπροσωπώντας την ανάγκη κάθε chef να εκπαιδεύει τους πελάτες του στη σωστή γεύση με κάθε κόστος, υποστηρίζοντας ότι έτσι πρέπει σερβίρουν το ριζότο, μόνο για να πάρει την απάντηση του επιχειρηματία Secondo, ‘this is a restaurant, not a fucking school’.

Η μεγαλύτερη απόλαυση της ταινίας όμως για μένα, έρχεται με μία λέξη, ‘Timpano. O Primo αποφασίζει ότι γι’ αυτή τη μεγάλη νύχτα ‘you told me this is a big night’, πρέπει να βγάλει το βαρύ πυροβολικό, την καλύτερη του συνταγή, που ξέρουν ελάχιστοι από το χωριό που κατάγονται. Το Timpano και καλά καταλάβατε, είναι οπτικά ένα τύμπανο όπου εδώ, έρχεται ο ορισμός από τον Tony Shalhoub στη Minnie Driver, ‘ timpano is a pasta with a special crust, shaped like a drum and inside it has all of the most important things in the world’.

Μα πόσο όμορφη σκέψη και εικόνα μπορεί να είναι αυτό. Στη μεγάλη σου βραδιά, που προσπαθείς να σώσεις την επιχείρησή σου, να μαγειρεύεις κάτι που να περιέχει τα πιο σημαντικά πράγματα για σένα στον κόσμο. Και στην περίπτωση του Ιταλού Primo, το timpano περιέχει ραγού μπολονέζ, ζυμαρικά ziti, σαλάμι Γένοβας, παραδοσιακά κεφτεδάκια, προβολόνε, πεκορίνο, αβγά βραστά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

 

Μου τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που οι πρωταγωνιστές βγάζουν το timpano από την φόρμα του και αγωνιούν από πάνω του, προσπαθώντας να το αφουγκραστούν και να το νιώσουν, για το αν έχει κρυώσει αρκετά και αν είναι έτοιμο για κόψιμο. Και η στιγμή που το κόβουν και φαίνονται σε μία φέτα, όλα αυτά τα υπέροχα υλικά που έχουν σιγοψηθεί μαζί και έχουν ανταλλάξει γεύσεις και αρώματα, θέλω απλά να μπω στην τηλεόραση.

Και όπως ήταν φυσικό, απλά πληκτρολογώντας ‘timpano’, βομβαρδίζεται η οθόνη σας από προσπάθειες ανά τον κόσμο, επαγγελματικές και μη, να αναπαράγουν αυτό το δημιούργημα. Κάτι που με φέρνει στο επόμενο κομμάτι, που είναι και ο λόγος που γράφω για το Big Night.

Επειδή έχουμε συζητήσει άπειρες φορές με φίλους μάγειρες το θέμα timpano, αποφασίσαμε και επίσημα να κάνουμε τη δική μας προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα, που θα είναι ακριβώς σαν το timpano της ταινίας αρχικά, αλλά και για να πάμε στο επόμενο βήμα.

Να φτιάξουμε την ελληνική εκδοχή, που θα περιέχει τα δικά μας ‘πιο σημαντικά υλικά στον κόσμο’, να τα αφήσουμε να σιγοψηθούν όλα μαζί, σε μια κουβερτούλα από ζύμη για pasta, να ανταλλάξουν ‘ιδέες και απόψεις’ και να μας εκπλήξουν με το αποτέλεσμα.

Εσείς τι θα βάζατε στο δικό σας timpano;
Προτείνετε τα αγαπημένα σας υλικά εδώ και δείτε τα να περιλαμβάνονται στην δική μας εκδοχή. Μείνετε συντονισμένοι για φωτογραφίες από τα αποτελέσματα.

Και εδώ τελειώνουμε όπως και η ταινία, με τη σκηνή με την ομελέτα! Απολαύστε!

 

Βασίλης Σπόρος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.