Βασ. Αλεξάκης, «Το Κλαρινέτο», εκδ. Μεταίχμιο

Βασ. Αλεξάκης, «Το Κλαρινέτο», εκδ. Μεταίχμιο

Το Κλαρινέτο. Μια λέξη. Μια λέξη που αρκεί για να ξεδιπλώσει μνήμες και ιστορίες. Ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης παραδίδει ένα απολαυστικό, συγκινητικό και «διαδραστικό» μυθιστόρημα. Με κεντρικό άξονα τον επερχόμενο θάνατο του φίλου του εκδότη, με τον οποίο έχει μοιραστεί πολλά και τους συνδέει μια δυνατή φιλία, ο συγγραφέας μοιράζει τη μνήμη του -συλλογική και μη-.

 

Ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, στο παρελθόν και στο παρόν, στη φιλία και στην οικογένεια, στη γλώσσα. Το βιβλίο στηρίζεται εξ' ολοκλήρου πάνω σε δίπολα: η φυσική σωματική φθορά και η γενικευμένη σήψη μιας χώρας σε αδιέξοδο και η γλώσσα -ελληνικά, γαλλικά-. Και βέβαια η πραγμάτευση της λήθης μέσα από όλα αυτά. Τι θυμόμαστε και τι ξεχνάμε; Πώς προχωράμε ενθυμούμενοι ή ξεχνώντας;

Η αφήγηση ρέει ακατάπαυστα, ο αφηγηματικός χρόνος δεν υπάρχει ουσιαστικά, καθώς η παλινδρόμηση γεγονότων και καταστάσεων διαδέχεται η μια την άλλη, αφαιρώντας την «τακτικότητα» που επιβάλλει μια γραμμική αφήγηση. Πολλά εγκιβωτισμένα επεισόδια και μια γλώσσα «όμορφη», «τακτοποιημένη», «ευάλωτη», παρασύρει τον αναγνώστη στις σελίδες αυτού του βιβλίου μονομιάς.

Ακόμα ένα σημαντικό πόνημα, ενός σημαντικού συγγραφέα.

 

 

 

Βασίλης Αλεξάκης, Το Κλαρινέτο

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Αθήνα, Νοέμβριος 2016

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.