Τρόποι να γυρίζεις σπίτι, Alejandro Zambra, εκδ. Ίκαρος

Τρόποι να γυρίζεις σπίτι, Alejandro Zambra, εκδ. Ίκαρος

Σαντιάγκο Χιλής δεκαετία 1980. Ένα εννιάχρονο αγόρι γνωρίζει το βράδυ του μεγάλου σεισμού ένα κορίτσι λίγο μεγαλύτερό του, την Κλαούδια. Η συνάντηση αυτή θα γίνει αφορμή για μια παρακολούθηση, μα περισσότερο για το πέρασμα από την αθωότητα στην ενηλικίωση. Χρόνια αργότερα, ο ήρωας θα συναντήσει το κορίτσι αυτό, μεγάλο πια, και θα προσπαθήσει να ζήσει το πάθος της παιδικής του αγάπης.

 

Σαντιάγκο Χιλής δεκαετία 2010.Ένας νέος άνδρας που έχει εγκαταλείψει προ πολλού την πατρική εστία επιστρέφει σπίτι. Όπως τότε που ήταν μικρός και είχε χαθεί, αλλά τελικά βρήκε το δρόμο του γυρισμού.

Βήματα νοητά και πραγματικά διασχίζουν τις σελίδες του βιβλίου «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι». Παρελθόν και παρόν, αλήθεια και ψέμα μπλέκονται γλυκά δημιουργώντας στον αναγνώστη ένα αίσθημα αναπόλησης για την περασμένη ανεπιστρεπτί αθωότητα των παιδικών χρόνων. Αποσπασματικά περιστατικά που θυμίζουν ημερολόγιο συνθέτουν μια «παιδική» εικόνα της Χιλής επί δικτατορίας του Πινοσέτ. Οι διώξεις, το κρυφτό με τις αρχές, τα βασανιστήρια, η ιδεολογία, περιγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, τοποθετημένα όλα στη σωστή τους διάσταση. Πέραν όμως από το πολιτικό υπόβαθρο, ενυπάρχει και το αίσθημα της απώλειας. Είτε προσώπων, είτε ιδιοτήτων· η απώλεια πονάει το ίδιο.

Βαθιά μελαγχολικό το τελευταίο βιβλίο του Ζάμπρα αναδίδει έντονο άρωμα νοσταλγίας.

 

 

Alejandro Zambra, «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι», Εκδόσεις Ίκαρος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.