«Τριλοβίτες» του Μπρις Ντ’ Τζ. Πανκέικ, εκδ. Μεταίχμιο

«Τριλοβίτες» του Μπρις Ντ’ Τζ. Πανκέικ, εκδ. Μεταίχμιο

Οι Τριλοβίτες είναι εξαφανισμένα ασπόνδυλα ζώα της συνομοταξίας των αρθροπόδων που απαρτίζουν την ομοταξία Trilobita, όπως μας ενημερώνει η Wikipedia. Πρόκειται για ζώα δηλαδή μιας άλλης εποχής. Όπως ακριβώς και αυτά για τα οποία μιλάει το βιβλίο του Μπρις Ντ’ Τζ. Πανκέικ, όπου σύμφωνα με τη Guardian είναι «Ένας από τους καλύτερους διηγηματογράφους των τελευταίων πενήντα ετών». 

Ο Πάνκεϊκ γεννήθηκε στο Σάουθ Τσάρλστον της Δυτικής Βιρτζίνια το 1952 και αυτοκτόνησε το 1979, σε ηλικία είκοσι επτά ετών. Η αυτοκτονία του ανέκοψε πρόωρα μια συγγραφική πορεία που αναμενόταν λαμπρή.  Κατά τη διάρκεια της ζωής του δημοσίευσε έξι διηγήματα. Τα διηγήματα αυτά, μαζί με άλλα έξι που βρέθηκαν στα κατάλοιπά του, αποτέλεσαν τη μοναδική συλλογή του με τίτλο «Τα διηγήματα του Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ», η οποία εκδόθηκε το 1983. Το μικρό του πέρασμα από τη ζωή, δεν εμπόδισε αρκετούς κριτικούς να τον χαρακτηρίσουν εξαιρετικά ταλαντούχο και αυθεντικό συγγραφέα. Το όνομά του είναι Breece D'J Pancake και η ιδιότυπη μορφή του (το γράμμα D ακολουθείται από απόστροφο) οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος κατά τη δημοσίευση του διηγήματος «Τριλοβίτες» στο περιοδικό Atlantic to '77. Ο Πάνκεϊκ αποφάσισε να διατηρήσει αυτή τη μορφή και στις επόμενες δημοσιεύσεις του.

Τα δώδεκα διηγήματά του στο βιβλίο «Τριλοβίτες», αποδεικνύουν τους παραπάνω χαρακτηρισμούς και αναδεικνύουν το σπάνιο ταλέντο του. Κάποια στο πρώτο πρόσωπο, κάποια άλλα στο τρίτο, όλα μας μεταφέρουν σε άλλη εποχή και πραγματικότητα με τρόπο άμεσο, που σπάει κόκκαλα, δημιουργεί άβολες θέσεις και εκφράζει ζωές εγκλωβισμένες και σκληρές. Μία σκληρότητα γενικευμένη στο λόγο και στα γεγονότα που όπως επισημαίνει και ο μεταφραστής «Οι ήρωες του Πάνκεϊκ θυμίζουν τη χελώνα που σκοτώνει ο Κόλι, ο κεντρικός ήρωας στους Τριλοβίτες: Βρίκεται παγιδευμένη στις ρίζες ενός δέντρου, μη μπορώντας να αντισταθεί στη γεύση τους, ενώ από πάνω της ο Κόλι της καρφώνει τον γάντζο». Τα ζώα και οι ήρωες ανοίγουν μπροστά μας το μεγαγχολικό τους κόσμο, που  αποδίδεται με λιτή και κοφτή γλώσσα και συχνά διανθίζεται με λυρισμό και σαρκαστικό χιούμορ.

 Breece D'J Pancake, «Τριλοβίτες» 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μετάφραση του Γ. Παλαβού

Αθήνα 2015

 

Κωνσταντίνος Κούκος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.