Το αιγυπτιακό γραμματόσημο, Οσίπ Μαντελστάμ, Εκδ. Οροπέδιο

Το αιγυπτιακό γραμματόσημο, Οσίπ Μαντελστάμ, Εκδ. Οροπέδιο

Αιγυπτιακό γραμματόσημο ήταν το παρατσούκλι του Πάρνοκ, του ήρωα δηλαδή, στο σχολείο. Κι άλλα πολλά βέβαια του έλεγαν οι συμμαθητές του. Αυτά κι άλλα πολλά θυμάται ο ήρωας σ' έναν περίπατο του στην Αγία Πετρούπολη του 1917. Ένας συνηθισμένος άνθρωπος σε μια ταραγμένη εκείνη εποχή (έχει προηγηθεί η επανάσταση του Φλεβάρη) μεταφέρει τον παλμό της πόλης του τότε. Μέσα από τα οκτώ κεφάλαια, που μοιάζουν φαινομενικά ασύνδετοι κρίκοι της αλυσίδας της ζωής, μάς μιλά για στιγμιότυπα της καθημερινότητας – ενός «μέσου» ανθρώπου όμως.

Γραμμένη μια δεκαετία αργότερα της εποχής που αφηγείται, η νουβέλα του Μαντελστάμ διακρίνεται για την ποιητική σχεδόν κρυπτική αφήγησή της. Όμως αυτό το στοιχείο είναι που την καθιστά ενδιαφέρουσα στην ανάγνωση. Πολύ βοηθητικές οι υποσημειώσεις, καθώς και το σημείωμα της μεταφράστριας για τον κόσμο του συγγραφέα. Αποκρυσταλλώνουν τη θολή εικόνα που σχηματίζει ο αναγνώστης για την εποχή εκείνη.

 

 

Το αιγυπτιακό γραμματόσημο - Οσίπ Μαντελστάμ
Εκδόσεις Οροπέδιο

Ο Οσίπ Μαντελστάμ ήταν Ρώσος ποιητής και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1891 στη Βαρσοβία, τότε τμήμα της τσαρικής αυτοκρατορίας και πέθανε το 1938. Στο σύντομο βίο του πέραν του σημαντικού έργου που άφησε, κατάφερε να γίνει αντιπαθής στο κομμουνιστικό καθεστώς όταν τόλμησε να επικρίνει το Στάλιν με αποτέλεσμα τη φυλάκισή του και το θάνατό του σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο Βλαδιβοστόκ. Ποιητική ιδιοφυϊα, όπως τον χαρακτήριζαν οι σύγχρονοί του, ο Μαντελστάμ επηρεάστηκε βαθιά από το ρεύμα του συμβολισμού, γεγονός που φαίνεται στα κείμενά του.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.