Τα βιβλία που προλαβαίνεις να διαβάσεις λίγο πριν τις φθινοπωρινές εκδόσεις!

Τα βιβλία που προλαβαίνεις να διαβάσεις λίγο πριν τις φθινοπωρινές εκδόσεις!

Είμαστε στις αρχές του φθινοπώρου και αναμένουμε με αγωνία όσα ετοιμάζονται τη νέα σεζόν. Και επειδή το καλοκαίρι ενδείκνυται για μπόλικο διάβασμα, παρακάτω σου προτείνουμε μερικά από τα βιβλία που απολαύσαμε. Διάλεξε κάποιο (ή κάποια) από αυτά και συνόδεψε τους πρώτους φθινοπωρινoύς καφέδες στο μπαλκόνι. Και μην στεναχωριέσαι για το καλοκαίρι που φεύγει σιγά σιγά... βρήκες σίγουρα λίγο χρόνο παραπάνω να διαβάσεις!

 

Ιδού οι Ονειροπόλοι, Imbolo Mbue, εκδόσεις Κέδρος

 


Ο Γιέντε Γιόνγκα, μετανάστης από το Καμερούν, ζει στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης μαζί με τη σύζυγό του Νένι και τον εξάχρονο γιο τους, Λιόμι. Ο ίδιος δουλεύει ως σοφέρ ενός ανώτερου διευθυντικού στελέχους της Lehman Brothers, του Κλαρκ Έντουαρντς. Η ζωή φαίνεται αρχικά να κλείνει ενθαρρυντικά το μάτι στην οικογένεια του Γιέντε και όλα δείχνουν να έχουν πάρει έναν καλό δρόμο.
Μόνο που σύντομα η Lehman Brothers αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, η αμερικάνικη οικονομία δείχνει να καταρρέει και μαζί με αυτήν καταρρέουν οι δύο οικογένειες, αυτή του Γιέντε αλλά και του Κλαρκ Έντουαρντς, που έχουν συνδεθεί ήδη στενά.
Το μυθιστόρημα της Imbolo Mbue είναι ένα εξαιρετικό ταξίδι που διαρκεί πολύ. Ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη αλλά και στο Καμερούν. Συνήθειες, έθιμα, παραδόσεις και αντιλήψεις, ξεδιπλώνονται καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας ενώ οι πρωταγωνιστές γίνονται κομμάτι μιας ξέφρενης πραγματικότητας. 

Το βιβλίο ακολουθεί τη ζωή του Κλαρκ Έντουαρντς και μεταφέρει τον αναγνώστη στην αθέατη πλευρά μιας πλούσιας και φαινομενικά τυχερής οικογένειας της Νέας Υόρκης. Παράλληλα ωστόσο, ακολουθεί την καθημερινότητα του Γιέντε Γιόνγκα και της οικογένειάς του, αναδεικνύοντας όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες με τις οποίες θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος ένας μετανάστης που αποφάσισε να ξεκινήσει την ζωή του από την αρχή. Η γραφή της Imbolo Mbue ρέει ανεπιτήδευτα και με κάποιον τρόπο, μοιάζει να είναι μια γραφή «στοργική», γεμάτη πλούσια συναισθήματα.
 

 

13 ιστορίες για παλιοχαρακτήρες, Λεόν Μπλουά, εκδόσεις Βακχικόν

 

Μαύρο χιούμορ, από τη μια επιφανειακές ιστορίες για εχθρούς και φίλους, από την άλλη ιστορίες με βαθιές ψυχικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Ο Λεόν Μπλουά δημιουργεί με το δικό του μοναδικό τρόπο ένα σύμπαν από χαρακτήρες και -χωρίς ίχνος διδακτισμού ή προκατάληψης- τους αποδομεί σχεδόν «σαδιστικά». Ένα ιδιαίτερο αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάγνωσμα του και ως Αχάριστου Επαίτη συγγραφέα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ταπείνωση και ντροπή, Κατερίνα Μάτσα, εκδόσεις Άγρα

 

Στην τελευταία της μελέτη η Κατερίνα Μάτσα καταπιάνεται με το θέμα της τοξικομανίας νεαρών γυναικών. Ερευνά την ψυχοπαθολογία των τοξικομανών γυναικών, τις αιτίες της εξάρτησής τους, αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βίωσαν. Δεν ασχολείται με τους άνδρες τοξικομανείς, γιατί σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία μια γυναίκα τοξικομανής στιγματίζεται διπλά.

Νεαρές κοπέλες που στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από ένα προβληματικό περιβάλλον στράφηκαν στη χρήση ουσιών. Ταπείνωση, εξευτελισμός, φόβος, ντροπή είναι τα μόνα αισθήματα που νιώθουν. Μέσα από την ομαδική ψυχοθεραπεία στην οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα απεξάρτησης αφηγούνται τις ιστορίες τους. Η συγγραφέας, όμως, μετατοπίζει το κέντρο βάρους της αφήγησης σε αυτά που κάθε τοξικομανής ένιωθε και νιώθει. Προσπαθεί να μελετήσει το αίσθημα ντροπής, που κυριαρχεί σε όλες τις περιπτώσεις και να αποτυπώσει τον τραυματισμένο ψυχισμό αυτών των γυναικών. Πέραν όμως, των όποιων προβλημάτων αντιμετώπισαν κι αντιμετωπίζουν αυτές οι γυναίκες, θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όποιον βιώνει παρόμοιες καταστάσεις εκεί «έξω»: υπάρχει ελπίδα.

 

 

Αλκυονίδες Μέρες, Ευτυχία Γιαννάκη, εκδόσεις Ίκαρος

 

Το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας της Αθήνας με τίτλο «Στο πίσω κάθισμα» έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές και ένα βραβείο για το καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα του 2017. Η Ευτυχία Γιαννάκη έχει επιστρέψει με το δεύτερο μέρος της Τριλογίας και μας ενθουσιάζει ακόμη μία φορά. Ο Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του βρίσκονται μπροστά σε μία υπόθεση δολοφονίας. Ο χρόνος μοιάζει να τους απειλεί ενώ πολλά είναι και τα προσωπικά ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί. 

Η πλοκή του βιβλίου είναι για ακόμη μία φρά άκρως ενδιαφέρουσα, γρήγορη και χωρίς άσκοπες παύσεις ή φλυαρίες για να επιτευχθεί το μέγιστο της αγωνίας. Η συμπαγής δομή και η καλή αφήγηση είναι από μόνα τους τα στοιχεία αυτά που αρκούν για να κάνουν τον αναγνώστη να διαβάσει ασταμάτητα το βιβλίο. Κάθε λέξη μέσα στην αφήγηση έχει λόγο ύπαρξης και συνηγορεί υπέρ της έντασης. 

Μία αξιοσημείωτη αντίφαση φαίνεται να λαμβάνει χώρα στις «Αλκυονίδες Μέρες»: όσο κρατούν οι φωτεινές και ζεστές αυτές μέρες, τα πάνα στη ζωή του Αστυνόμου Χάρη Κόκκινου μοιάζουν να τρέχουν ασταμάτητα, νευρικά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω του. Μόλις αυτές οι λαμπρές μέρες κοπάσουν, η λύση της ιστορίες φαίνεται να δίνει λίγη ακόμη παράταση στις Αλκυονίδες μέρες. 

 

 

 

Η μαύρη κάντιλακ, Τειρεσίας Λυγερός, εκδόσεις Ηριδανός

Ένα urban ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που διαβάζεται απνευστί και επιστρέφεις σίγουρα κάποια στιγμή σε αυτό. Αποκαλύψεις δε θα γίνουν σε κανένα επίπεδο. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο συγγραφέας ξεφεύγει από τα κλισέ του κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος και παραδίδει μια ιστορία κοινωνικής και πολιτισμικής σκοπιάς στη βάση της αλλά παράλληλα σχεδιάζει καλοστημένες ψυχικές και διανοητικές διαδρομές, που σε κάνουν να μην μπορείς να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πείνα, Κνουτ Χαμσούν, εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένας εσωτερικός μονόλογος ενός ανέστιου ήρωα που τριγυρνά στη Χριστιανία του 1890 (σημερινό Όσλο). Ένας άνθρωπος πεινά όχι μόνο λόγω έλλειψης τροφής αλλά και λόγω συναισθηματικών κενών. Ο αφηγητής μας μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον εργασιακό τομέα, την έλλειψη καταξίωσης, αποδοχής, σεβασμού και φυσικά της αγάπης. Στην προσπάθειά του να διατηρήσει την πνευματική του διαύγεια γράφει. Σε χαρτί, σε χαρτοπετσέτα, παντού. Τρώει ροκανίδια, για να μην πεινά. Δεν καταδέχεται την κλοπή – είναι για τους φτωχούς. Κι εκείνος δεν είναι, όπως πιστεύει. Δεν καταδέχεται να αντιμετωπίσει την αλήθεια – ίσως, γι’ αυτό προσφέρει βοήθεια σε άλλους εξίσου φτωχούς συνανθρώπους του. Όμως η κάθοδος δεν αργεί. Σιγά σιγά χάνει τα λογικά του, βλέπει φαντάσματα, συνομιλεί με ανύπαρκτα πρόσωπα.  Κι όμως δε βρίσκεται κάποιος σε όλη αυτή τη διαδρομή να τον «σηκώσει».

Κάτοχος του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας ο Χάμσουν μέσα από αυτό το πόνημα επιχειρεί να αφηγηθεί μια λυπηρή, μα συνήθη, ιστορία. Μια ιστορία πείνας. Ένα ψυχογράφημα των οριακών καταστάσεων που βιώνει ο ήρωας. Δε στηλιτεύει το σύστημα για την εξαθλίωση του ήρωα ∙ αντίθετα σκιαγραφεί τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του και το ταξίδι του προς την τρέλα. Γιατί η πείνα, δυστυχώς, οδηγεί στην εκδήλωση ζωωδών, καλά καταπιεσμένων ενστίκτων.

Πολύ καλή η μετάφραση από τα νορβηγικά και το επίμετρο του μεταφραστή.

 

Κι αν εγώ χαθώ, Adam Haslett, εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Η ιστορία που γράφει ο συγγραφέας Adam Haslett αφορά την ζωή μιας πενταμελούς οικογένειας και τον αγώνα που δίνουν τα μέλη αυτής απέναντι στην κατάθλιψη και όλα τα συνεπακόλουθά της. Η Μάργκαρετ ζει με τον Τζον και τα τρία τους παιδιά. Οι πέντε τους συμβιώνουν σε ένα σπίτι όπου η διάθεση και οι σχέσεις τους, κρίνονται κατά κύριο λόγο από τα συμπτώματα της αρρώστιας του Τζον. Όλη η ιστορία ακολουθεί την πορεία των μελών της οικογένειας στη διάρκεια του χρόνου και τη μάχη που δίνει ο καθένας τους ξεχωριστά. 

Ο Adam Haslett γράφει μια εξαιρετικά γεναιόδωρη ιστορία άκρως συγκινητική, γεμάτη πόνο και αγάπη, αισιόδοξη μα και σκληρή ταυτόχρονα. Η ιστορία αυτής της οικογένειας είναι αδύνατο να αφήσει ασυγκίνητο τον αναγνώστη καθώς κάθε μία από τις 473 σελίδες του βιβλίου, είναι μία μεγάλη πόρτα στο μεγαλείο της ζωής.

 

 

 

 

 Ημιυπόγειο, Γιώργος Μπακλάκος, εκδόσεις Βακχικόν

 

Είναι πάντα όμορφο να επιστρέφεις στο καταφύγιο της ποίησης. Ο νεαρός ποιητής δίνει ένα αρκετά ώριμο και ενδιαφέρον δείγμα γραφής. Με φανερή την επιρροή της εποχής και του καιρού του, τα βιώματα και τα αποκτήματα της ηλικίας –όποια και αν είναι αυτή- αυτή η συλλογή ποιημάτων βρίθει αναφορών στο σήμερα αλλά και στο χθες, στον έρωτα αλλά και την απουσία αυτού, στην κοινωνική συγκυρία αλλά και την ελπίδα ανατροπής αυτής. Ένα πόνημα για όσους αγαπούν την ποίηση που δε θα απογοητεύσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη κειμένου: Μαντώ Χαντζή, Έφη Χρυσού, Γεωργία Σουβατζή

 

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.